nieuws

Arion-lift blijft ook bij stroomuitval werken

bouwbreed Premium

barneveld – De Arion is een nieuwe machinekamerloze personenlift van Axess Liften in Barneveld voor de Nederlandse markt. De lift is geschikt voor nieuwbouw en voor bestaande bouw.

Een geruststellende eigenschap is dat bij stroomuitval de lift zich automatisch naar beneden beweegt en de deuren zich automatisch openen. Volgens de fabrikant is de lift een prima alternatief voor een tractielift. Met name bij een beperkt aantal stopplaatsen zou hij economisch voordeliger zijn.

De Arion combineert een hydraulische aandrijftechniek met een microprocessorbesturing. De nieuwe lift is dusdanig ontworpen dat een machinekamer niet nodig is. De gehele liftmachine wordt in de liftput op een meegeleverd stalen frame geplaatst. Het stuurblok met de instelbare ventielen is gemonteerd op een uitschuifbare ladeconstructie. Het stuurblok is eenvoudig van buitenaf bereikbaar bij storingen en voor onderhoud.

Een voordeel van de Arion is dat bij stroomuitval personen in de lift zich zelfstandig kunnen bevrijden. Door toepassing van een extra noodaccu en een aangepaste besturing beweegt de lift zich dan automatisch naar een onderliggende stopplaats en openen zich de deuren.

Behalve de standaard cabineuitvoeringen biedt Axess de mogelijkheid om het uiterlijk naar eigen smaak te bepalen. Te denken valt aan laminaat in vele kleuren, rvs, glas en marmer.

Er zijn twee standaarduitvoeringen, de Arion 630 en de Arion 1000. De Arion 630 heeft een hefvermogen van 630 kilogram of acht personen. De cabineafmeting is 1100 x 1400 millimeter. De maximale hefhoogte is 21 meter, het maximale aantal stops acht. De Arion 1000 heeft een hefvermogen van 1000 kilogram of 13 personen. De cabineafmeting is 1100 x 2100 millimeter. De maximale hefhoogte bedraagt 22 meter. Het maximale aantal stops is tien.

Beide typen hebben een aantal kenmerken gemeen. De maximale snelheid is 1 meter per seconde. De putdiepte is 1400 millimeter; de schachttop 3600 millimeter. Afwijkende afmetingen, putdiepte of schachttop zijn op aanvraag mogelijk. Beide typen hebben telescopische of centraal openende schuifdeuren.

Voor de bestaande bouw of vervanging van bestaande liften is een kleinere cabinemaat vanaf 0,9 vierkante meter -voor vier personen- beschikbaar. Nog kleiner is ook mogelijk, maar dan moet er een kast buiten de liftschacht bij die plaatsbiedt aan de liftmachine en de besturing.

De Arion heeft het keurmerk �BP Active Environmental Protection�. Dit betekent dat voor de aandrijving een biologisch afbreekbare olie wordt gebruikt die speciaal voor dit doel in samenwerking met BP is ontwikkeld. Ook de gebruikte smeermiddelen belasten het milieu niet.

Reageer op dit artikel