nieuws

Amstelcampus hoofdzetel Hogeschool van Amsterdam

bouwbreed

amsterdam – De Hogeschool van Amsterdam bouwt aan de kop van de Wibautstraat in Amsterdam-Oost een nieuw onderwijscomplex. De zogeheten Amstelcampus moet over vijf jaar onderdak bieden aan meer dan twintigduizend studenten.

Volgens gedelegeerd ontwikkelaar H. van Tartwijk van Trimp & van Tartwijk zal een echte stadscampus ontstaan: een compacte combinatie van gebouwen en hoogwaardige openbare ruimte midden in de stad. Naast onderwijsgebouwen is er plaats voor horecavoorzieningen, studentenhuisvesting en ondersteunende winkels. Ook is er ruimte voor sport, cultuur en welzijn. De hogeschool heeft zich daarbij laten inspireren door de compacte campus van het Baruch College in New York.

Het complex wordt aan weerszijden van de Wibautstraat opgetrokken en bestaat uit een verzameling gebouwen rond openbaar toegankelijke hoven. Elk onderdeel krijgt een eigen identiteit. Aan de oostzijde heeft de hogeschool al het voormalige Belastingkantoor in gebruik. Daar omheen wordt nieuwbouw gepleegd. De grootste ingreep vindt echter plaats aan de overkant van de straat. Het huidige Wibauthuis van gemeentearchitect Gawronski gaat tegen de vlakte om te worden vervangen door twee complexen van in totaal 53.000 vierkante meter en een maximale hoogte van ruim 50 meter. Het daarnaast gelegen Singelgrachtgebouw van architect Blaauw en het vooroorlogse woongebouw van architect Van Ravensteijn worden gerestaureerd.

Om de levendigheid in het gebied te versterken en om te voorkomen dat de campus buiten openingstijden geheel is verlaten, is er in het gebied ruimte voor de bouw van 250 studentenwoningen en 75 vrije sectorwoningen. Verder komt er een nieuwe sporthal en wordt een nabijgelegen basisschool uitgebreid.

Reuzenzebrapad

De nieuwbouw vraagt een investering van naar schatting 130 miljoen euro. Architectenbureau Kohn Pedersen Fox uit Londen maakt het ontwerp voor de hoofdgebouwen. Het bureau ontwierp eerder in Amsterdam de uitbreiding van het World Trade Centre. Voor de inrichting van de openbare ruimte wordt nog een afzonderlijk bureau aangezocht. Van Tartwijk verwacht begin volgend jaar een definitief besluit van het stadsdeel, met aansluitend de eerste sloopwerkzaamheden. De bouw moet beginnen in 2006.

De komst van de Amstelcampus past bij het nieuwe beeld voor de Wibautstraat. Halverwege de straat komt een door Rem Koolhaas ontworpen kantoorgebouw voor dagbladuitgever PCM. Voor de campus wordt nog wel nagedacht over een veilige afwikkeling van de voetgangersstromen. Mogelijk wordt over de hele lengte van het complex een �reuzenzebrapad� aangelegd.

Reageer op dit artikel