nieuws

Amerikaans model beschermt eigen vindingen bij aanbesteding

bouwbreed Premium

rosmalen – Bouwbedrijven die initiatieven tot innovatie nemen, lopen het risico de eigen vinding na openbare aanbesteding aan een concurrent kwijt te raken.

Dit zeggen drs. G. Hoefsloot, voorzitter van de raad van bestuur van Heijmans en advocaat mr. J. Janssen, partner bij Stibbe in Amsterdam. Volgens hen biedt de Amerikaanse praktijk in de vorm van het UP soelaas.

UP (Unsolicited Proposal) is een ongevraagde bouwkundige oplossing in een vorm waarbij de creatieve aanbieder niet wordt uitgespeeld tegen de concurrentie. Volgens Hoefsloot en Janssen biedt het nieuwe Aanbestedings Reglement Werken 2004 (ARW) wel mogelijkheden hiervoor. Tijdens het onlangs gehouden Congres van de Regieraad Bouw pleitte Hoefsloot ook al voor stimulering van innovatie in de bouwsector via het UP.

Reageer op dit artikel