nieuws

Zeggekorfslakje duikt ook op in Groningen

bouwbreed Premium

LEEK – Het zeldzaam gewaande zeggekorfslakje is na Limburg nu ook in de provincie Groningen opgedoken, in het Leekstermeergebied. Jarenlang was het slakje alleen in Limburg gesignaleerd, tot wanhoop van de bouwers. Het voorkomen van het slakje daar heeft geleid tot een aanpassing van de aanleg van de snelweg A73. De zeggekorfslak is tamelijk zeldzaam, […]

LEEK – Het zeldzaam gewaande zeggekorfslakje is na Limburg nu ook in de provincie Groningen opgedoken, in het Leekstermeergebied. Jarenlang was het slakje alleen in Limburg gesignaleerd, tot wanhoop van de bouwers. Het voorkomen van het slakje daar heeft geleid tot een aanpassing van de aanleg van de snelweg A73.

De zeggekorfslak is tamelijk zeldzaam, zodat daarvoor in Limburg, net als voor de korenwolf, beschermende maatregelen werden getroffen. Volgens de Stichting Het Groninger Landschap zijn er in het Leekstermeergebied enkele tientallen exemplaren van de kleine slak aangetroffen.

De zeggekorfslak is onopvallend. Het huisje is nauwelijks groter dan 2 millimeter in doorsnee en het beestje heeft een lengte van minder dan 3 millimeter. De slak leeft vrijwel uitsluitend in moerasgebieden. De kruidenvegetatie moet vooral uit grassen en zeggen bestaan. De slakjes werden ontdekt door leden van een schelpdierenclub uit Delfzijl.

Reageer op dit artikel