nieuws

Zakkenscheurder in bouwput verleden tijd

bouwbreed Premium

rotterdam – De man die, gehuld in een grote stofwolk, cementzakken scheurt en de groutpomp bedient, kan verdwijnen van de bouwplaats, vinden ze bij Beamix. Ook voor de vervaardiging van in de grond gevormde funderingspalen levert het bedrijf nu speciale droge mortels met een aangepaste mengpomp onder de silo. Dit viel op te maken tijdens de Betondag gisteren in Rotterdam.

Hij vormt een vertrouwde verschijning op bouwplaatsen waar grout wordt toegepast in de fundering: de man in de besmeurde overall die cementzakken openscheurt en in de mengpersmachine voert. Hij is er verantwoordelijk voor dat de waterkraan doorgaans iets te royaal open wordt gezet, omdat dat een lekker verwerkbaar mengsel oplevert. Dat daarmee de watercementfactor oploopt en de sterkte van de betonconstructie afneemt, wordt daarbij maar al te gemakkelijk vergeten.

Die man kan verdwijnen, meldde Mark van den Boogaard van Beamix gisteren op de Betondag. De leverancier van droge mortelsystemen heeft nu ook groutmengsels ontwikkeld voor de funderingsmarkt, die direct uit de silo worden gemengd en verpompt. Niet alleen verdwijnt daarmee een smerig en impopulair karwei, de productkwaliteit gaat ook omhoog.

Vergeleken met de gemiddelde betonfabrikant is Beamix volgens Van den Boogaard een soort apotheek. Aangezien het bedrijf ook de materialen levert voor vloeivloeren, tegellijmen en metselmortels beheert het een reusachtig assortiment toeslagstoffen, cementsoorten, plastificeerders en andere materialen. Daarmee kan voor elke toepassing het optimale mengsel worden samengesteld.

Voor de funderingsmarkt zijn er speciale mengsels, maar ook hier is het maatwerk en wordt in nauwe samenspraak met het funderingsbedrijf het optimale mengsel bepaald.

Onder de projecten die succesvol zijn uitgevoerd bevinden zich met grout omhulde boorpalen die Fundex in de binnenstad van Tilburg vervaardigde. Met Cofra werd een groot aantal kleine paaltjes met een kunststof casing aangebracht in de grond langs de A15 ter hoogte van Hardinxveld voor op- en afritten en de landhoofden van nieuwe viaducten. Met Terracon is op het Amsterdamse Rokin weer een ander mengsel in de grond gebracht.

Voor de toepassing van grout moest de bestaande mengpomp die direct onder de mortelsilo hangt worden aangepast, maakt Van den Boogaard duidelijk. Grout behoeft immers een veel intensievere menging dan gewone betonmortel, zodat de vorm van de mengschoepen is aangepast. De wormpompen waarmee het goedje vervolgens in de leidingen wordt geperst, voorkomen klontering van het mengsel. Dat is geen overbodige luxe bij grout dat vaak door een kleine opening in de paalkop in de grond wordt gespoten. De silomengpomp laat zich op afstand bedienen door de man bij het einde van de leiding.

Meer betonnieuws op pagina 7.

Reageer op dit artikel