nieuws

Wurgmanchet niet altijd op juiste wijze toegepast

bouwbreed

den haag – Wurgmanchetten helpen een gebouw brandveilig maken. Zon manchet is eenvoudig te monteren maar in de praktijk ontstaan volgens Applicom Brandpreventie Systemen uit Den Haag nog wel eens misverstanden over de juiste toepassing ervan.

Een wurgmanchet omringt een pvc- of pe-leiding met opschuimend materiaal. Bij brand zwelt dit op en sluit de sparing brandwerend af. In de NEN 6069 staat volgens Applicom strikt genomen dat er bij een opening vanaf 25 millimeter geen sprake meer is van brandwerendheid. De eerstvolgende grotere maatvoering in pvc- en pe-leidingen is 32 millimeter. Leidingen met die maat zouden volgens NEN 6069 voorzien moeten worden van wurgmanchetten. In de praktijk hangt die noodzaak tevens af van de dikte en samenstelling van de desbetreffende wanden en plafonds. Vanaf 75 millimeter moet altijd een wurgmanchet worden gebruikt.

Discussie doet zich ook voor bij het aantal wurgmanchetten dat bij een pvc- of pe-leiding moet worden gebruikt. Warmte gaat omhoog, dus er moet altijd een manchet aan de plafondzijde van een leiding zitten. Op een wand moeten altijd twee manchetten komen omdat aan beide zijden vuurbelasting kan optreden. Datzelfde geldt voor een schacht omdat daarin ook brand kan ontstaan. Als er aan één kant manchetten zijn geplaatst blijft de weerstand tegen branddoorslag beperkt tot twaalf minuten. Aan de niet-brandzijde schuimt een manchet door de te lage temperatuur niet op tijd op.

Applicom levert wurgmanchetten van het type II met een binnendiameter vanaf 32 millimeter.

Tot een diameter van 110 millimeter bedraagt de hoogte 26,5 millimeter en daarboven 39,2 millimeter. Het type III heeft een binnendiameter vanaf 32 millimeter. De hoogte bedraagt tot een diameter van 110 millimeter 26,5 millimeter en daarboven 39,2 millimeter. Beide manchetten worden om de leiding geklemd en vastgeschroefd.

Compartimentering

Het type III bestaat uit twee delen en heeft afhankelijk van de diameter vier bevestigingspunten. De Haagse leverancier benadrukt dat TNO alle manchetten heeft getest.

Het wurgmanchet is onderdeel van de bouwkundige compartimentering waarover Applicom adviseert. Compartimenten zijn afgesloten ruimten die de verspreiding van brand en rook voorkomen. Een technisch adviseur van het bedrijf verdeelt een gebouw aan de hand van tekeningen en de werkelijke situatie in compartimenten en geeft advies met behulp van een optielijst. De opdrachtgever kan voor het onderhoud van de compartimenten en de systemen een contract afsluiten. Een al dan niet eenmalige inspectie brengt eventuele (bouwkundige) reparaties in zicht. Zo ontstaat een beheerplan dat als grondslag dient voor het (reparatie)budget. Het Haagse bedrijf adviseert zo�n opname wanneer de brandweer of de verzekeraar opmerkingen heeft gemaakt over bijvoorbeeld de comnpartimentering.

Reageer op dit artikel