nieuws

Woonbestemming bij kwart recreatiehuizen

bouwbreed Premium

den haag – Weinig gemeenten zijn van plan permanente bewoning van vakantieverblijven toe te staan. Een kwart van de illegaal bewoonde recreatiewoningen krijgt wel een woonbestemming. Dat blijkt uit de tussenrapportage van de inventarisatie van recreatiewoningen die minister Dekker (VROM) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Zij introduceerde een jaar geleden de mogelijkheid voor gemeenten […]

den haag – Weinig gemeenten zijn van plan permanente bewoning van vakantieverblijven toe te staan. Een kwart van de illegaal bewoonde recreatiewoningen krijgt wel een woonbestemming.

Dat blijkt uit de tussenrapportage van de inventarisatie van recreatiewoningen die minister Dekker (VROM) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Zij introduceerde een jaar geleden de mogelijkheid voor gemeenten en provincies om het verbod op vaste bewoning van recreatiewoningen teniet te doen. Dat kan door het bestemmingsplan te veranderen of bewoners een individuele ontheffing te geven. Eind dit jaar moeten bewoners weten waar ze aan toe zijn.

Dekker heeft inmiddels van driekwart van de gemeenten een reactie gekregen op haar oproep om duidelijkheid te geven over het beleid rond vakantiehuizen. De minister verwacht dat zij op 31 december de gegevens van alle gemeenten binnen heeft.

Van de 98.327 recreatieverblijven zijn er nu 11.333 illegaal in gebruik als woonhuis. Tot nu toe zijn er 1013 persoonlijke beschikkingen afgegeven en 919 andere liggen klaar. Daarmee krijgen bewoners toestemming om in het vakantiehuis te blijven wonen. Als zij vertrekken, rust er echter weer een recreatiebestemming op.

Via wijzigingen van het bestemmingsplan zijn nu drie recreatiehuizen gelegaliseerd voor permanente woning. Twintig gemeenten hebben aangegeven dat ook zij de bestemmingsplannen willen veranderen, zodat nog eens 1035 vakantiehuizen een woonbestemming krijgen.

Reageer op dit artikel