nieuws

Windmolenpark na ongeval helemaal plat

bouwbreed Premium

anna paulowna – Alle negentien turbines in het windmolenpark Waardpolder in de gemeente Anna Paulowna houden hun wieken stil totdat er duidelijkheid is over de oorzaak van het ongeval dat twee weken geleden plaats had met een van de turbines. Het college van Anna Paulowna heeft de eigenaar van het park, Nuon, officieel opdracht gegeven […]

anna paulowna – Alle negentien turbines in het windmolenpark Waardpolder in de gemeente Anna Paulowna houden hun wieken stil totdat er duidelijkheid is over de oorzaak van het ongeval dat twee weken geleden plaats had met een van de turbines. Het college van Anna Paulowna heeft de eigenaar van het park, Nuon, officieel opdracht gegeven om alle windturbines buiten bedrijf te stellen.

Twee weken geleden vielen in het windmolenpark bij een stormachtige wind de wieken en de tandwielkast van een windturbine. De vijf ton wegende bladen en kast sloegen een diepe krater in de grond, de gevolgen bleven beperkt tot materiële schade en bodemverontreiniging als gevolg weglekkende olie. Inmiddels is duidelijk dat de beveiliging niet goed functioneerde. Waarom de beveiliging, die de wieken op die bewuste dag stil had moeten zetten, niet werkte is nog in onderzoek. Volgens Nuon-woordvoerder D. Uitenboogaard heeft het probleem zich nog niet eerder bij windturbines van dit type voorgedaan. Hij verwacht dat de uitslag van het onderzoek nog zeker twee weken op zich zal laten wachten. Tot die tijd blijven alle turbines buiten bedrijf.

Eerder had Nuon zelf al besloten de turbines stil te zetten. Het verbodom de windturbines hangende het onderzoek opnieuw in gebruik te nemen kan de gemeente uitvaardigen op basis van het Besluit Voorzieningen en Installaties Milieubeheer. Volgens een woordvoerder is de beslissing beslist niet genomen op louter formele gronden. “We willen dat Nuon met een duidelijk verhaal komt en zo nodig ook maatregelen neemt voor de andere achttien turbines.”

Reageer op dit artikel