nieuws

Voor veilig spoor 40 miljoen extra

bouwbreed Premium

den haag – Minister Peijs (verkeer en waterstaat) wil tussen 2004 en 2010 40 miljoen euro extra uitgeven om de veiligheid op het spoor te verbeteren. De minister stuurde gisteren de nota Veiligheid op de rails naar de Tweede Kamer.

Baanwerkers lopen nog steeds de grootste risico�s van alle beroepsgroepen. De afgelopen vijf jaar waren er gemiddeld 2,4 dodelijke slachtoffers per 10.000 baanwerkers per jaar. De eerste tien maanden van 2004 was de stand twee dodelijke slachtoffers.

Peijs wil een veiliger situatie voor baanwerkers en rangeerders bereiken door het buiten dienst stellen van werksporen, het afschermen van werkplekken van het treinverkeer en de uitvoering van technische beveiligingsmaatregelen.

Samen met de spoorsector pakt de minister bovendien het spoorvandalisme aan. De rails worden minder toegankelijk en het toezicht wordt uitgebreid. Baanvakken krijgen een schoonmaakbeurt en aannemers moeten bouwlocaties langs het spoor ordelijk achterlaten. Vandalen kunnen de bouwmaterialen zo niet meer op de rails leggen.

Reageer op dit artikel