nieuws

VEH: Verplicht aanbesteding van bouwgrond

bouwbreed

den haag – Het kabinet moet gemeenten verplichten grond openbaar aan te besteden voor de bouw van woningen.

Dit stelt de Vereniging Eigen Huis (VEH) in een brief aan de Tweede Kamer. Hiermee reageert de belangenvereniging voor particuliere woningeigenaren op het besluit van minister Dekker (VROM) om meer concurrentie op de bouwplaats niet wettelijk af te dwingen. Dekker beperkt zich tot teleurstelling van de VEH tot het stimuleren van concurrentie. Openbare aanbesteding zal volgens de bewindsvrouw alleen maar leiden tot vertraging van de woningbouwproductie. De belangenvereniging pleit al jaren voor meer concurrentie tussen projectontwikkelaars, omdat dat leidt tot lagere prijzen voor nieuwbouwwoningen met een betere kwaliteit.

Ook wil de VEH af van het principe dat de eigenaar van de grond daarmee ook vanzelfsprekend de bouwrechten in handen heeft. Deze koppeling wil Dekker niet verbreken, zo meldde ze de Kamer onlangs, omdat het in strijd is met het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens en de fundamentele vrijheden (EVRM). De VEH pleit voor nader juridisch onderzoek naar de mogelijkheid om “op grond van zwaarwegende maatschappelijke belangen” af te wijken van het EVRM.

Ook het argument van Dekker dat de concurrentie op bouwplaatsen al voldoende wordt bevorderd doordat gemeenten nu mogen bijbouwen voor de eigen bevolkingsaanwas, snijdt volgens VEH geen hout. Projectontwikkelaars hebben grond op strategische posities in plattelandsgemeenten nu, of anders binnenkort, al in handen.

Reageer op dit artikel