nieuws

Veel buitenlandse bedrijven negatief over vele files

bouwbreed

den haag – De bereikbaarheid en mobiliteit in Nederland zijn buitenlandse bedrijven een doorn in het oog. De A4 is een ramp en Schiphol is slecht toegankelijk door opstoppingen.

Dat blijkt uit een enquête over het vestigingsklimaat onder 1000 in Nederland gevestigde buitenlandse bedrijven. Het onderzoek is gehouden in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Bereikbaarheid en mobiliteit krijgen van de ondernemers een 6,2 als rapportcijfer. De kwaliteit en beschikbaarheid van autowegen, spoor en waterwegen krijgt een 6,7.

Als positief punt voor de vestiging in Nederland noemen buitenlanders de aanwezigheid van de mainports Rotterdam en Schiphol. Ook de geografische ligging ten opzichte van overzeese klanten zien buitenlandse ondernemers als reden voor een vestiging in Nederland. De beschikbaarheid van kantoren krijgt een goede beoordeling, al zijn de kosten een probleem. De kwaliteit en beschikbaarheid van bedrijventerreinen krijgen ook ternauwernood een voldoende.

De zwakste punten zijn volgens de ondernemers arbeidskosten, wet- en regelgeving, het ingewikkelde belastingsysteem en hoge belastingen.

Reageer op dit artikel