nieuws

Vastgoed blijft voor Wellink aantrekkelijk

bouwbreed

nunspeet – De markt voor onroerend goed blijft ondanks haar turbulentie aantrekkelijk voor de belegger. Met die boodschap kwam president A. Wellink van de Nederlandsche Bank gisteren naar de jaarvergadering van ontwikkelaarsorganisatie NVB te Nunspeet.

De belangstelling om te investeren in vastgoed wordt volgens de bankier in belangrijke mate ingegeven door de aanhoudende onzekerheid op de effectenbeurzen. Het beleggen in onroerende goederen door particulieren is sinds 2002 verdriedubbeld.

“De positieve tendens wordt weerspiegeld in de koersen van de vastgoedbedrijven. Als hamvraag geldt of de economische basis onder de nog aardige rendementen wel solide genoeg is”, aldus Wellink.

De topman van de Nederlandsche Bank liet in Nunspeet de snelle veranderingen in de vastgoedmarkt de revue passeren. Huizen van in 1995 nog gemiddeld 90.000 euro stegen in negen jaar 120.000 euro in prijs. Uit de verhuur van kantoren en bedrijfspanden, werden de rendementen in de jaren 1998-2000 in dubbele cijfers geschreven. Inmiddels staat in sommige regio�s meer dan 20 procent van de kantoren onbenut.

“Opvallend is dat de leegstand veel groter is dan tijdens de vorige economische neergang, begin jaren negentig”, aldus Wellink, die zegt de vastgoedmarkt met argusogen te volgen. “De daling van de huurprijzen gaat hand in hand met de afnemende rendementen op zakelijk onroerend goed. Die zijn namelijk sinds eind jaren negentig meer dan gehalveerd. Opmerkelijk is dat de gemeten rendementen nog steeds duidelijk positief zijn.”

Te positief

Volgens Wellink geven de gunstige rendementscijfers wellicht een te positief beeld van de vastgoedmarkt. De signalen zijn legio dat de sector het niet gemakkelijk heeft. “Sommige bouwprojecten worden gestaakt. Bovendien zijn forse kortingen op de huurprijzen van kantoren heel gangbaar. Steeds vaker ook wordt gesproken over alternatieve bestemmingen voor kantoorruimtes.”

De president van de Nederlandsche Bank constateert dat de Nederlandse economie het zwaarste weer achter de rug heeft. Het jaar 2003 liet een procent krimp zien, voor dit jaar raamt Wellink een procent groei. Voor 2005 ligt een toename van het nationaal bruto product van 2 procent in het verschiet. “Bij de huidige conjuncturele vooruitzichten lijkt de kans op een scherpe prijscorrectie op zowel de zakelijke onroerendgoedmarkt als de woningmarkt niet groot. Al mag je de mogelijkheid van geleidelijke correcties niet uitsluiten.”

Reageer op dit artikel