nieuws

Transparante drijvende nieuwbouw Broeker Veiling

bouwbreed

broek op langedijk – De nieuwe vleugel van het museum Broeker Veiling wordt grotendeels transparant en komt drijvend voor de huidige entree van het rijksmuseum te liggen. Een loopbrug verbindt beide gebouwen.

De extra vleugel, van 33 bij 20 meter, moet het mogelijk maken dat het museum ook in de wintermaanden open kan. “Nu spelen wij museumpje in een pand dat zich er eigenlijk niet voor leent”, zegt directeur R. Wolters. Het museum is gevestigd in een gebouw dat in feite niet meer is dan een houten constructie op het water. “Nu is het al zo koud en vochtig. In de winter wordt het alleen maar gekker.”

De historische groenteveiling, die op 1900 houten palen in en boven het water is gebouwd, bestaat voor het grootste gedeelte uit lighallen waar vroeger de tuinders met hun bootjes naar binnen konden varen. Door de houten overkapping konden ze hun koopwaar beschermen tegen zon, regen en kou tot ze voor veiling aan de beurt waren in het uit 1912 daterende afmijnlokaal.

Door de fatsoenlijk te verwarmen nieuwe vleugel, waarin een restaurant en twee zalen komen, is eindelijk een permanente tentoonstelling mogelijk en hoopt Wolters, omdat het museum vijf maanden langer open kan, het bezoekersaantal op te krikken van 50.000 naar 75.000. De niet-oorspronkelijke vloeren worden uit de monumentale lighallen verwijderd. Bezoekers kunnen dan – net als de tuinders vroeger – door het museum varen waar op verschillende plekken het historische verhaal wordt verteld.

Verplaatsen

De nieuwbouw, die is bedacht door Flip Rosdorff van het Haagse architectenbureau Bos, Rosdorff, Wiebing, is drijvend om het in de toekomst te kunnen verplaatsen. Wolters: “Een rijksmonument moet zo vrij mogelijk liggen. De gemeente heeft al jaren het plan de weg naast het museum naar het noorden op te schuiven. Als dat werkelijkheid wordt, kunnen wij het gebouw, na ontgraving van een stuk wal, 10 tot 15 meter verplaatsen.”

De Rijksdienst voor Monumentenzorg moet nog goedkeuring geven aan het ontwerp, waarvan het restaurant door de glazen gevel een open karakter heeft; het museumdeel krijgt, “zoals het hoort”, daarentegen weinig daglichttoetreding.

Wolters hoopt dat de bouw in het derde kwartaal volgend jaar kan beginnen. Het plan kost 2,8 miljoen euro. Ruim 1 miljoen is binnen. Het grootste deel komt via subsidie en sponsoring. Van de provincie wordt nog 7000 euro verwacht. “Binnen nu en driekwart jaar moeten we toch een heel eind zijn.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels