nieuws

Termieten maken mechanische installatie overbodig

bouwbreed Premium

loughborough – Termietenheuvels kunnen als inspiratie dienen voor het ontwerp van een nieuw type gebouw dat energiezelfvoorzienend, duurzaam en goedkoop in beheer is. Wetenschappers van de Universiteit van Loughborough onderzoeken op dit moment in Namibië hoe de termieten in staat zijn hun heuvels klimatologisch zelfregulerend te maken.

Termieten blijken in staat heuvels te bouwen die zijn voorzien van een klimaatsysteem dat reageert op de wisselende temperaturen binnen en buiten. Een multidisciplinair team van ingenieurs en entomologen van Loughborough University�s School of Mechanical and Manufacturing Engineering onderzoekt hoe de insecten dat doen en of het mogelijk is de bouwprincipes die de termieten aanwenden, ook toe te passen zijn in nieuw te ontwerpen gebouwen. Het idee is met name interessant omdat het mechanische installaties voor verwarming en ventilatie overbodig maakt.

Onderdeel van het onderzoek is te achterhalen hoe de termieten te werk gaan bij de bouw van heuvels. Hiertoe zetten de wetenschappers middelen in om de heuvels driedimensionaal digitaal te scannen. Met het computermodel dat dit oplevert, moeten de wetenschappers in staat de klimaatbeheersing in termietenheuvels beter te doorgronden. De onderzoekers willen daarbij een platform creëren voor verdere studies.

Bekend is dat een termietenheuvel is opgebouwd uit een fijnmazig netwerk van tunnels, buizen en luchtkanaaltjes. Het complex is op een zodanige wijze samengesteld dat een interne luchtstroom zowel de luchtkwaliteit, de temperatuur als de luchtvochtigheid regelt. Voor de termieten zijn de gelijkmatige klimatologische omstandigheden in de heuvels van levensbelang, omdat ze voor hun voedselvoorziening gebruik maken schimmels die ze zelf kweken. Dr. R. Soar, leider van het team van onderzoekers: “Wij hopen dat onze resultaten kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe soorten zelfregulerende woongebieden voor mensen.” Soar sluit zelfs niet uit dat het bouwsysteem kan worden gebruikt op plaatsen waar nu geen menselijk leven mogelijk is, zoals op de maan.

In opdracht van de BBC maakt natuurforser Sir David Attenborough een filmverslag van het onderzoek dat naar verwachting in 2006 te zien zal zijn.

Reageer op dit artikel