nieuws

Stormachtige ontwikkeling voor Britse windmolenparken

bouwbreed Premium

londen – Britse windmolenparken maken een stormachtige ontwikkeling door. Eind dit jaar draaien de molens op ruim negentig locaties, een verdrievoudiging in twee jaar tijd.

Dit jaar wordt 253 mW aan nieuwe capaciteit toegevoegd, twee keer zoveel als in 2003. Bovendien zijn nog eens achttien nieuwe windmolenparken met een totale capaciteit van 600 mW in aanbouw. Daarnaast is voor 28 parken een bouwvergunning verleend en loopt voor nog eens 94 locaties een vergunningsprocedure. Dat heeft de British Wind Energy Association BWEA meegedeeld ter gelegenheid van de European Wind Energy conferentie, die voor het eerst sinds 1989 in Groot-Brittannië wordt gehouden. De BWEA, waarbij 354 bedrijven zijn aangesloten, verwacht dat de komende vijf jaar nog eens 10 miljard euro in nieuwe locaties wordt geïnvesteerd. “2004 Betekent een echte doorbraak. Eindelijk is er sprake van een levendige en gezonde markt in Groot-Brittannië, het winderigste land van heel Europa,” aldus voorzitter Marcus Rand.

Het grootste dit jaar geopende windmolenpark staat aan de Schotse kust bij Dunbar. De twintig turbines wekken genoeg electriciteit op voor 33.000 huizen. Dat park valt echter in het niet bij toekomstige ontwikkelingen, vooral offshore. De regering heeft onlangs plannen bekendgemaakt voor grote lokaties in de Ierse Zee, de Noordzee en de monding van de Theems.

Reageer op dit artikel