nieuws

Stadsvernieuwing in één pps aangepakt

bouwbreed Premium

leeuwarden – De bouw van Brandemeer/De Kei in Leeuwarden is het eerste zichtbare resultaat van het publiek-private samenwerkingsverband PPS 3Plus waarin de gemeente Leeuwarden en Consortium Noord voor vijftien jaar samenwerken. De bouw is gisteren van start gegaan.

De eerste tien projecten zullen in 2005, 2006 en 2007 in volle gang zijn. Het appartementengebouw Brandemeer/De Kei in de wijk Bilgaard is onderdeel van het eerste project, bestaande uit achttien koopappartementen en 28 huurappartementen. Bouwer is Noppert Heerenveen.

De publiek-private samenwerking is bijzonder, omdat het de hele stad Leeuwarden betreft over een periode van vijftien jaar. “Dus geen losse woonprojecten of één wijk, maar een doorlopend proces van stadsvernieuwing voor een langere tijd”, aldus G. de Haan, directeur van PPS 3Plus.

PPS 3Plus, waarbij Consortium Noord op zijn beurt een samenwerkingsverband is tussen Corporatieholding Friesland en de marktpartijen Ballast Nedam Infra, Jorritsma Bolsward, Friso Sneek en Noppert Heerenveen, heeft tot doel om in Leeuwarden de stedelijke vernieuwing te versnellen door strakke en concrete afspraken. “Vanaf dag nul zitten we aan dezelfde tafel. De gemeentelijke stedenbouwkundigen, de projectontwikkelaar, de bouwers en Corporatieholding Friesland als afnemer. Dat scheelt een hoop tijd. We halen anders bij lange na het woningcontingent niet dat is gesteld voor Leeuwarden.”

In de vijftien jaar worden minimaal 750 woningen gerealiseerd. Te vaak, stellen de partners van PPS 3Plus nu, wordt gedacht in individuele woonprojecten. Het gevolg is dat de winstgevende projecten wel worden opgepakt, terwijl niemand trek heeft in verliesgevende herstructurering.

PPS 3Plus richt zich op projecten in de volle breedte van de woonmarkt. Verliezen, ontstaan door renovatie, sloop of bouw van huurwoningen, worden verevend met winsten uit marktprojecten. Zo ontstaat een neutrale kasstroom.

De projecten zijn verdeeld over tranches, die niet per se in chronologische volgorde worden opgepakt, maar ook parallel lopen. Zo ontstaat een continue stroom van opleverde woningen. De eerste tranche bestaat uit zes projecten (204 woningen), de tweede uit vier projecten (224 woningen). Elke tranche moet saldoneutraal uitkomen, omdat de projecten financieel met elkaar worden verrekend.

Reageer op dit artikel