nieuws

Slank Dyckerhoff mikt op 30 procent meer winst

bouwbreed Premium

wiesbaden – Bouwstoffenconcern Dyckerhoff heeft zijn omzet in de eerste negen maanden van het jaar met 12 procent zien slinken tot 911 miljoen euro. De winst schrompelde ineen van een kwart miljard tot 48 miljoen euro.

De resultaten voor belastingen vertonen inmiddels bij het driftig sanerende Dyckerhoff weer een sterk stijgende lijn. Extra wind in de rug komt uit het herstel van de Duitse cementmarkt. Het concern denkt ondanks de kleinere omzet 30 procent meer winst te boeken. Na het schrappen van 709 arbeidsplaatsen heeft Dyckerhoff nog een personele sterkte van 7960 medewerkers. Van het personeel is 72 procent aan de slag in het buitenland.

Dyckerhoff koerst dit jaar af op een omzet van slechts 1,1 miljard euro. Het volume is 15 procent kleiner dan vorig jaar. Op thuismarkt Duitsland profiteert de onderneming van de aantrekkende prijzen. Ten gevolge van ingrijpende saneringen krimpt de omzet desondanks met 10 procent.

In Luxemburg ziet het concern een licht stijgende afzet tegemoet. Ook Oost-Europa staat in het teken van de groei. In de Verenigde Staten daarentegen doet Dyckerhoff een stap terug. Na de samenvoeging van de dochterondernemingen RC Cement en RC Lonestar zal het niveau van vorig jaar niet bereikt worden. Bovendien speelt de lage waarde van de dollar parten.

Chroomgehalte

Vanwege de vanaf 2005 scherpere eisen van de Europese Unie ten aanzien van het chroomgehalte in cementhoudende producten, heeft Dyckerhoff een procedé ontwikkeld om het probleem de kop in te drukken. Volgend jaar mag als de verwerkers niet over gesloten productiesystemen beschikken, het cement nog slechts twee gram chroom per ton bevatten. In onderzoekscentrum Wilhelm Dyckerhoff is een methode uitgedacht om chromaten reducerende toevoegingen in het cementproces homogeen te verdelen. Het bedrijf claimt met de methode een stabiele vermindering van chroomverbindingen te kunnen garanderen.

Reageer op dit artikel