nieuws

Sensoren bewijzen zich in civiele constructies

bouwbreed

delft – Speciale glasvezelsensoren kunnen in civiele constructies vibraties, belasting en spanningen meten. Onderzoek van TNO geeft aan dat Fiber Bragg Grating-sensoren betrouwbare resultaten opleveren.

TNO heeft samen met het Photonics Research Centre van de Hongkong Photonics Research Centre van de Hongkong Polytechnic University een veldtest uitgevoerd op de glasvezelsensoren in de Tsing Mabrug in West-Hongkong. De test is uitgevoerd om de toepasbaarheid van FBG-sensoren (Fibre Bragg Grating) in civiele constructies na te gaan. De FBG-sensoren in de brug in Hongkong zijn getest met een high speeddetectiesysteem dat TNO TPD heeft ontwikkeld.

De Tsing Mabrug is een dubbeldeksbrug van 2,2 kilometer lang. Autoverkeer kan op het bovendek gebruik maken van een een snelweg met twee maal drie rijstroken. Daaronder zijn voor spoorverkeer twee sporen beschikbaar. Bovendien is er nog ruimte voor twee rijstroken voor autoverkeer. De brug wordt met nog twee andere bruggen in de regio gemonitord met het zogenoemde �Wind and Structural Health Monitoring System�. De ruim negenhonderd sensoren controleren de duurzaamheid, betrouwbaarheid en integriteit van de constructie. Gebruik van het systeem maakt een kosteneffectief onderhoud mogelijk. Het vervangt ook visuele inspecties.

Een deel van de sensoren in de Tsing Mabrug bestaat uit FBG-sensoren. Dit type heeft veel voordelen. Ze zijn zeer gevoelig, wegen weinig en hebben geen last van elektrische verstoring. Ze kunnen bovendien informatie van een groot aantal meetpunten via een enkele glasvezel doorgeven.

Betrouwbaar

Het onderzoek van TNO heeft aangetoond dat de FBG-sensoren in vergelijking met normale sensoren betrouwbare resultaten geven. Dat moet een geruststelling zijn voor de universiteit in Hongkong, omdat deze bezig is de sensoren op nog drie andere bruggen in China aan te brengen.

De sensoren worden al met succes gebruikt voor het monitoren van dammen, dijken, tunnels en gebouwen. Nederland is met de toepassing van FBG-sensoren op civiele constructies nog nog niet zo ver.

Reageer op dit artikel