nieuws

Ruzie over overdekt stadion in Amsterdam laait weer op

bouwbreed Premium

den haag – Nu het Rijk niet bereid blijkt 10 miljoen bij te dragen aan het geplande indoor-topsportstadion Amsterdam Dome bij de noordelijkste halte van de Noord-Zuidlijn ziet stadsdeel Zuidoost zijn kans schoon. Deze week werd een nieuw media-offensief ingezet.

De gemeente Amsterdam heeft altijd volgehouden dat er in de hoofdstad slechts ruimte is voor één overdekt stadion met een capaciteit van 15 duizend toeschouwers. Dus als het 110 miljoen euro kostende stadion in Noord er niet komt dan is er in Zuidoost alsnog plek voor een stadion, zo betoogde stadsdeelvoorzitter Elvira Sweet zaterdag in Het Parool.

Zuidoost denkt samen met concertorganisator Mojo en het Bouwfonds net naast de grote ArenA een overdekt muziek- annex sportpaleis te kunnen realiseren voor de helft van de kosten in Noord. Daarnaast draaien de initiatiefnemers zelf op voor de kosten en hoeft nog Amsterdam, noch het Rijk bij te springen. In Zuidoost leggen de initiatiefnemers de nadruk op entertainment zoals concerten, in Noord moet sport de hoofdmoot van de programmering vormen.

Die laatste ambitie lijkt Noord de das om te doen. Want sportbonden zijn nog niet al te enthousiast over een overdekte sporthal met 15 duizend stoelen. Niet één sportbond van een binnensport trekt zulke volle zalen. En dus weigert minister C. Ross van VWS om tien miljoen euro bij te dragen. Toch blijven BAM, Stadsdeel Noord en JHC Arena Holding optimistisch. Deze week bood het consortium een aangepast businessplan aan de gemeente aan. Die neemt rond 15 december een definitief besluit.

Reageer op dit artikel