nieuws

Rug en knie varen wel bij convenant dakdekkers

bouwbreed

nieuwegein – Het arboconvenant in de bitumineuze en kunststof-dakbedekkingsbranche heeft volgens de werkgevers geleid tot minder klachten over rug- en kniegewrichten.

Dat blijkt uit de gisteren in Nieuwegein gepresenteerde evaluatie van het in 2001 tussen de sociale partners gesloten akkoord.

Anders dan de werkgevers vindt het personeel dat afgelopen jaren geen afname van de klachten tot stand is gebracht. Van de werknemers geeft 44 procent aan meer fysieke klachten te hebben. Het ziekteverzuim daalde desondanks, waarschijnlijk onder invloed van de wet Poortwachter. Een belangrijke doelstelling van het convenant is om in vier jaar tijd de klachten over houding en beweging met minstens 10 procent te verminderen.

De evalutatie laat zien dat bijna driekwart van de dekkers dagelijks meer dan vijf keer handmatig een dakrol tilt.

Ruim de helft van de werknemers krijgt dikwijls handmatig lasten boven de 25 kilogram te verstouwen. Van iedere tien dakdekkers werken zich er regelmatig drie in het zweet of raken buiten adem. Over de hele linie blijkt de fysieke belasting van de werknemers sinds 2001 nauwelijks afgenomen. Een uitschieter vormt het torsen van lasten boven de 25 kilogram. De groep die dit zware karwei moet klaren slonk sinds 2001 van 67 naar 59 procent.

Van de werkgevers noemt 57 procent het losmaken en verwijderen van oude dakbedekking als zeer belastend. Vier jaar geleden deelde slechts 45 procent van de ondernemers de taak in de zwaarste categorie in. Het verwijderen van de ballastlaag geldt voor 42 procent van de werkgevers als lichamelijk uitzonderlijk zwaar, slechts 2 procent minder dan de score in 2001.

Het laden van bitumenresten en materialen geldt – bijna een halvering ten opzichte van vier jaar geleden – nog voor 8 procent van de ondernemers als zeer belastend. Het mechanisch belasten (13 procent) en het aanbrengen van ballast (19 procent) is in de ogen van de werkgevers zwaarder geworden.

In algehele zin verschillen de beoordelingen van werkgevers en werknemers over de zwaarte van het werk niet al te veel. De werknemers tillen wel een stuk zwaarder dan hun bazen aan het laden van bitumenresten, de aanvoer van materialen en het gieten van hete bitumen.

Van de dakdekkers zegt slechts een kwart nooit rugklachten te hebben. Nooit hinder van de knieën meldt 38 procent. Vrij van nekklachten en pijnlijke polsen of armen is 65 procent.

Het ziekteverzuim als gevolg van fysieke klachten daalde bij de dakdekkers afgelopen vier jaar van 27 naar 24 procent. Bijna eenderde bleef een tot twee weken thuis. Nogmaals eenderde was een tot vier maanden uitgeschakeld.

Reageer op dit artikel