nieuws

Rotterdamse straten dagen zonder centrale verwarming

bouwbreed

rotterdam – Bewoners van drie volledige straten in de Rotterdamse Agniesebuurt moeten het al een tijdlang zonder centrale verwarming stellen. Woningcorporatie PWS heeft inmiddels elektrische kachels uitgedeeld, maar een echte oplossing laat nog op zich wachten.

De portiek- en galerijwoningen in de Rotterdamse wijk hebben allemaal centrale blokketelverwarming. Op het moment dat er ergens één leiding kapot gaat zitten 208 huishoudens zonder verwarming. Volgens buurtbewoners kwam dat vroeger minstens één keer per jaar voor, maar lijkt de frequentie nu toe te nemen. Ook zou het langer duren voordat de reparaties zijn uitgevoerd. Dat laatste wordt door PWS ontkend. “Het is een oude installatie die stamt uit de experimentele jaren zeventig en tachtig,” merkt de woordvoerder van de corporatie cynisch op. “De centrale ketel lekte al een tijdlang ongeveer duizend liter water per dag maar sinds een dag of tien is dat opgelopen tot het 24-voudige. Dat vul je niet meer bij.”

Inmiddels heeft installatiebedrijf Veenstra het grootste lek gevonden en gewerkt aan het dichten van het lek. “Overigens dient daarbij vermeld te worden dat dit gebeurt in afwachting van een compleet nieuwe verwarmingsinstallatie voor het gehele blok,” zegt de PWS-zegsman. “En dan worden ook alle leidingen in de woningen vervangen. We hebben de bewoners gevraagd of ze tegen een geringe huurverhoging liever een eigen ketel in de woning kregen, maar een meerderheid was daar geen voorstander van. We houden dus blokverwarming, alleen hebben we nu drie ketels besteld.”

Reageer op dit artikel