nieuws

Rijkswaterstaat verbouwt kantoor

bouwbreed Premium

ijsselstein – De huisvesting van Rijkswaterstaat Utrecht gaat een ingrijpende transformatie tegemoet. Het dertig jaar oude gebouw moet veranderen van een ouderwetse betonnen kantoorflat in een moderne, transparante toren met aangrenzende, glazen kantoren. De aanbesteding is begin volgend jaar.

Het �Ensemble Westraven� zoals het ontwerp van architect Cepezed uit Delft heet, zal staan voor transparantie en openheid. Glazen wanden, open ruimtes, overdekte binnentuinen, terrassen en hoge vides tussen de verdiepingen van de toren. Aan weerszijden van de vernieuwde kantoorflat komen in totaal vijf ovale, glazen aanbouwen (�vingers� volgens Rijkswaterstaat) van vier verdiepingen hoog. Er zal regelbare klimaatbeheersing zijn en openslaande ramen. Een dubbele gevel van innovatief gaasdoek zal de medewerkers bescherming bieden tegen zonnestralen en wind. “Een unieke oplossing, die nog nergens anders in Nederland is toegepast”, aldus projectleider R. Bootsman van Rijkswaterstaat.

Reden om het helemaal anders te doen, is dat de kantoorflat op het Utrechtse industrieterrein Westraven niet meer voldoet aan de eisen van de ze tijd. Er moet een gebouw van worden gemaakt dat meer aan het imago en de rol van Rijkswaterstaat voldoet, dat opvallend mag zijn en meer in contact staat met het publiek. Bootsman: “Het gebouw staat op een markante plek aan de rand van Utrecht, de kruising van de A12 en het Amsterdam-Rijnkanaal. Het fungeert daarmee als visitekaartje voor Rijkswaterstaat, als beheerder van water en infrastructuur.”

Eilandencultuur

De onaangename arbeidsomstandigheden zijn eveneens reden om het helemaal anders te doen. Er zijn veel klachten van medewerkers over het binnenklimaat en de slechte ventilatiemogelijkheden. Daarbij zorgt de betonnen constructie van de kantorenflat voor eilandencultuur van de afdelingen. “Het gebouw is erg besloten en somber. Ook is er weinig contact tussen de verdiepingen. De lift is daarin eigenlijk de enige verbindende factor”, aldus Bootsman.

Het vernieuwde gebouwencomplex heeft straks een gezamenlijke oppervlakte van 50.000 vierkante meter. De start van de bouw staat begin april 2005 gepland. Met een geschatte bouwtijd van 26 maanden moet het project in 2007 gereed zijn.

De extra ruimte die Rijkswaterstaat ter beschikking krijgt, is bedoeld om in de nabije toekomst diverse diensten te kunnen huisvesten. De directie Utrecht van Rijkswaterstaat die nu nog in Nieuwegein zit, zal bijvoorbeeld in het nieuwe complex worden ondergebracht, alsmede Mobilion, het informatiecentrum voor infrastructuur in Midden-Nederland (nu nog gevestigd aan de A2 bij de Vinex-wijk Leidsche Rijn bij Utrecht). Tevens zal de hele Bouwdienst, het ingenieursbureau van Rijkswaterstaat, in Utrecht worden gevestigd. Daardoor zullen de regiovestigingen in Zoetermeer, Tilburg en Apeldoorn sluiten en ruim 300 van de totaal 900 medewerkers naar Utrecht verhuizen.

Reageer op dit artikel