nieuws

Oppassen voor overnames door opportunisten

bouwbreed Premium

den haag – De Regieraad Bouw verwacht dat de komende jaren een aantal bouwbedrijven zal omvallen. Bovendien dreigen bedrijven goedkoop te worden, waardoor overnames door “opportunisten” niet is uit te sluiten. Daarvoor moet de sector waken, vindt Regieraadvoorzitter J. Hovers.

“Er zijn aanwijzingen dat de krimpende markt en de toenemende dynamiek in de sector leiden tot een versterkte saneringsbeweging”, zegt Hovers voorzichtig. Het heeft in zijn visie slechts indirect te maken met de parlementaire enquête bouwnijverheid. Die heeft ervoor gezorgd dat de sector wel moet veranderen.

“Naarmate de veranderingen in de sector groter worden, komt er meer dynamiek. In zo�n situatie zijn er altijd achterblijvers, waarvan een aantal het wellicht niet zal redden”, aldus Hovers.

Een tweede gevaar dat op de loer ligt, is dat door alle boetes en het slechte imago van de sector de waarde van bedrijven wordt uitgehold. Dat kan aanleiding zijn voor goedkope overnames. “De sector moet goed oppassen dat zij niet ten prooi valt aan opportunisten die niet uit zijn op het gezond maken van de sector maar op snelle winsten.”

Zo is Hovers er niet van overtuigd dat de nieuwe aandeelhouders van Koop, onder anderen oud-Philipstopman C. Boonstra, uit edele motieven en vanwege het maatschappelijk belang van de sector opereren. “Ik ken hun doelstellingen niet, maar uit wat ik lees heb ik de indruk dat de nieuwe aandeelhouders niet zijn aangetrokken door het maatschappelijk nut van de sector en de maatschappelijke taken”, meent de oud-Storktopman.

Reageer op dit artikel