nieuws

Morgen moet er hier worden gekookt

bouwbreed Premium

amsterdam – Het oogt desolaat aan de Oostelijke Handelskade, waar lege gebouwen de noordooster wind en de regenvlagen trotseren. De anti-terrorisme hekwerken rond de Passengers Terminal honderd meter verderop geven het geheel ook niet echt een gastvrije sfeer. Toch is dit over negen dagen dé culturele hotspot van de hoofdstad.

Want als het restaurant net zo hip wordt als zijn Londense evenknie is het onmogelijk om de komende drie maanden een tafeltje te bemachtigen in Fifteen Amsterdam, het nieuwste restaurant van de Engelse televisiekok Jamie Oliver.

Oliver bewees in Londen al dat zijn idee een succesformule is. Daar plukte hij vijftien kansarme jongeren van de straat om ze in recordtempo klaar te stomen voor een baan in zijn restaurant Fifteen. De verrichtingen van de jongeren waren wekenlang te volgen op televisie. Inmiddels is zijn idee geëxporteerd naar het Europese vasteland. De eerste afleveringen waarin de koks in spé de eerste stappen op het culinaire pad zetten waren vorige week te zien bij Net5. Vier maanden geleden werden de laatste handtekeningen gezet. Pas toen konden de bedenkers op zoek naar een geschikt pand.

Aan de Amsterdamse Oostelijke handelskade is op woensdag nog niets te zien dat ook maar in de verte iets wegheeft van een restaurant. Net als langs de gehele Zuidelijke IJ-oever oogt het hier als een bouwput. En niets wijst erop dat dat de komenden jaren anders zal zijn. Busjes van aannemers, installatiebedrijven en een schildersbedrijf staan slordig langs de bouwhekken geparkeerd. Toch is er iets dat doet vermoeden dat het hier geen normale bouwplaats betreft. Want vanwaar dat gesjouw met die gigantische boomstronk en dat roestvaststalen zespits gasfornuis?

Paul Loosen is als bouwmeester, of eigenlijk building and constructionmanager, verantwoordelijk voor de metamorfose van het Pakhuis Amsterdam tot toprestaurant. Loosen voert uit wat ontwerper Marcel Wanders in een eerder stadium tekende. “Maar gelukkig is Wanders de moeilijkste niet,” vertelt Loosen tussen de puinhopen waar op maandag al de eerste maaltijden geserveerd gaan worden. “Hij laat me behoorlijk vrij. Hij heeft het concept bedacht, de logica lag vast en voor de rest vul ik het in.” Loosen wrijft goedkeurend over de tafelbladen van jong teakhout.

De sfeer van het restaurant blijkt afkomstig uit Jamie Oliver�s laatste bestseller kookboek. De muren van het restaurant ogen industrieel en zijn bekleed met roestige golfplaten in pasteltinten. “Daar komt morgen nog graffiti op,” wijst Loosen terwijl hij richting de plek loopt waar het allemaal om te doen is.

“De keuken is door Beuk Horeca al helemaal in de fabriek in elkaar gezet en heeft ook al proefgedraaid. We waren hier namelijk vreselijk lang bezig met de installatie van gas en waterleidingen in de muren en plafonds en konden de apparaten dus nog niet kwijt.” Ondanks dat medewerkers van Beuk nog druk in de weer zijn met ovens en afwasbakken oogt de keuken zo goed als af. “Dat moet ook, want morgen moet er hier gekookt worden,” deelt chef-kok Ben van Beurten mee.

Snoerenbende

Aan de andere kant van de eetzaal bij de bar wordt door medewerkers van Technodesk Audioviseel en Loosen druk overlegd over de plaats van de versterker en de speakers. “Maar dan komt die hele snoerenbende dus vanuit de vloer naar boven?” vraagt Loosen. “Kan dat niet anders? Minder in het zicht?” Terwijl hij om zich heen kijkt onderbreekt een medewerker van Veka Vloeren het gesprek. “Kunnen wij hierbij? Anders heb je geen vloer achter de bar.”

Later vertelt Loosen dat de naam Oliver en het goede doel veel deuren geopend hebben. “Veel bedrijven werken hier voor kostprijs of schenken ons wat.”

Loosen maakt zich geen moment zorgen dat het restaurant niet over vier dagen open kan. “Misschien moeten we ook na de opening nog wat kleine klusjes doen, maar dat is normaal in de horeca,” antwoordt hij. Zijn ogen flitsen ondertussen heen en weer tussen de buitendeur waar bouwbedrijf Van den Hengel een kozijn op maat zaagt en de ladder waarop een elektricien van Cas Sombroek Elektrotechniek de verlichting aansluit. Ondertussen zijn schoonmakers al bezig het ergste bouwstof weg te vegen. In de kelder slaat een koelcel voor het eerst brommend aan.

Reageer op dit artikel