nieuws

MKV trilt buispaal hoogfrequent de grond in

bouwbreed

wijchen – Heien, trillen of grondverdringend boren. Er zijn maar weinig funderingstaken die de nieuwe machine van MKV Funderingstechnieken uit Wijchen niet aankan. De machine brengt stalen buispalen met een hoogfrequent trilblok in de grond. Directeur V. Potjes noemt deze techniek minder schadelijk voor de omliggende bebouwing. Van 25 tot en met 27 november is de machine in Wijchen te zien tijdens de open dagen bij Ecodrie.

MKV verwacht veel van zijn nieuwe machine. Deze elf ton zware midi-funderingsmachine is met een hoogte van 2,50 meter en een breedte van 1,50 meter relatief klein en kan om die reden op veel locaties uit de voeten. Bijvoorbeeld in het Westland waar bedrijven een nieuwe fundering laten maken onder hun verzakte vloeren. Vooral in het renovatiewerk neemt de interesse voor funderingen met stalen buispalen toe. In Potjes� berekening loont de inzet vanaf 60 tot 70 meter in te heien buispaal. Het hoogfrequente inbrengen is als heimethode volledig nieuw. De techniek lijkt simpel maar de realisatie ervan vergt volgens Potjes uitermate veel kennis en kunde.

MKV bedacht de techniek samen met machinebouwer Ecodrie die het concept ook realiseerde. Beide bedrijven zijn er inmiddels zo�n twee jaar mee bezig. Ecodrie bouwde inclusief het onderstel een volledig nieuwe machine waarin nauwelijks standaard onderdelen zijn verwerkt. Alle kenmerkende bouwdelen zoals het trilblok zijn specifiek voor deze machine ontworpen. Het ontwerp daarvan nam zo�n vier maanden in beslag. Vier excentrieken laten het blok trillen met een slagkracht van ruim 40 ton. Het blok kan in één keer een in te heien buispaal van 15 meter opnemen. De buis wordt horizontaal in het blok geschoven en vastgeklemd waarna een kantelmechaniek de buispaal overeind zet.

De machine trilt de buis de grond in. Als die op een ondoordringbare laag stuit, wordt die met een heiblok verder de grond in geslagen en eventueel verder ingetrild. Het trilblok ontwikkelt een slagkracht van veertig ton. Het heien gebeurt met een twee tons vrije vallier van Ecodrie. In de bijbehorende heiautomaat hoeft de machinist alleen de valhoogte en de daaltijd in te stellen. De lier zorgt door middel van slip dat de draad netjes om de trommel gewikkeld blijft. Het heiblok is geen vast onderdeel van de machine maar moet telkens opnieuw aan de makelaar worden gehangen. Volgens Potjes een kwestie van minuten.

Registratie

MKV en Ecodrie voorzien de machine van een paalregistratiesysteem dat alle kenmerken van het heiwerk verzamelt die voor een opdrachtgever van belang kunnen zijn. Die gegevens worden via een GPRS-verbinding naar de datamanagementserver verzonden die rondom de klok aan het internet is gekoppeld. MKV kan vanaf de eigen werkplek na het ingeven van een code door middel van een browser inloggen. De data geeft inzicht in bijvoorbeeld het aantal verwerkte palen, de kracht waarmee ze in de grond zijn geslagen en de tijd die met het project is gemoeid. De gegevens worden tien jaar bewaard. Ecodrie ontwikkelde dit systeem in samenwerking met Huisman Elektrotechniek uit Druten. Beide bedrijven bevorderen sinds 1993 de automatisering in de funderingsbranche.

Reageer op dit artikel