nieuws

Minder bedrijven failliet in de bouw

bouwbreed Premium

voorburg – Het aantal faillissementen in de bouwnijverheid is in de eerste drie kwartalen van dit jaar met 10 procent gedaald. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het instituut signaleert vanaf het tweede kwartaal van 2003 een aanzienlijk minder sterke toename van het aantal faillissementen. Daarmee kwam een einde […]

voorburg – Het aantal faillissementen in de bouwnijverheid is in de eerste drie kwartalen van dit jaar met 10 procent gedaald. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het instituut signaleert vanaf het tweede kwartaal van 2003 een aanzienlijk minder sterke toename van het aantal faillissementen. Daarmee kwam een einde aan een periode van liefst vier jaar van telkens toenemende aantallen bedrijfssluitingen. Nu is dus voor het eerst sprake van een afname.

De totale Nederlandse economie daarentegen stevent af op een recordaantal faillissementen. In de eerste negen maanden dit jaar gingen ruim 6900 ondernemingen over de kop. Dat is 8 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

In de landbouw en horeca gingen veel bedrijven bankroet. De stijging van het aantal faillissementen bedroeg daar respectievelijk 48 en 26 procent. In de industrie was sprake van een daling van 9 procent. Vooral eenmanszaken konden het de eerste negen maanden niet bolwerken. Kleine ondernemers, zoals slagers of bakkers, konden niet opboksen tegen de concurrentie van bijvoorbeeld grote supermarkten.

Reageer op dit artikel