nieuws

Meeste geld probleemwijken naar de vier grote steden

bouwbreed Premium

amsterdam – De vier grote steden krijgen het meeste geld uit de 56-wijkenaanpak van minister Dekker (VROM). De komende vijf jaar krijgen zij 70 miljoen euro, ruim driekwart van het beschikbare budget. De rest gaat naar 26 andere gemeenten uit het grotestedenbeleid.

Dat maakte directeur-generaal Wonen A. Bertram gisteren bekend tijdens een bijeenkomst over stedelijke vernieuwing van kenniscentrum KEI.

De komende vijf jaar is een budget vrijgemaakt van 90 miljoen euro voor de aanpak van knelpunten in 56 probleemwijken. Hiervan is het overgrote deel nu toegekend aan Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De overige 20 miljoen euro wordt verdeeld over de 26 middelgrote gemeenten, die ook onder het grotestedenbeleid vallen. Daarnaast heeft het kabinet nog 10 miljoen euro in kas voor gemeenten die niet onder het grotestedenbeleid vallen, maar vergelijkbare problemen hebben.

De afspraken over de aanpak van de wijken maakt de minister met de betreffende gemeenten. Houden zij zich daar niet aan, of boeken zij te weinig voortgang, dan komen zij niet meer in aanmerking voor de 90 miljoen euro. “Zo houden we elkaar scherp”, zei Bertram gisteren namens de minister.

Zij maakte bekend dat inwoners en andere belangstellenden de voortgang in de wijk ook zelf kunnen volgen via een informatiepunt op internet. Daar komen omschrijvingen van de wijken, de ambities van de lokale partijen en de vorderingen die zij maken.

Tot slot presenteerde Bertram het tweede praktijkboek “Innovatie Programma Stedelijke Vernieuwing: de kracht van de stad”. Daarin staan kennis en ervaringen met innovatieve vormen van stedelijke vernieuwing.

Reageer op dit artikel