nieuws

Lijmwapening beveiligt kolommen kantoorgebouw

bouwbreed Premium

vianen – De dragende gevelkolommen van het Mondriaancomplex in Amersfoort zijn beveiligd met behulp van een nieuw type lijmwapening. Van aramidevezel gemaakte wikkeldoek is er een essentieel onderdeel van. Applicateur Balm spreekt van een Europese primeur.

Het kantoorgebouw ligt pal naast zowel een spoorlijn als een weg. Daarom werd als eis gesteld dat de betonnen gevelkolommen bestand zouden zijn tegen aanrijdingen door een trein of wegverkeer.

De betonkolommen zijn dragend, want de bovenste zeven verdiepingen van het gebouw kragen enkele meters uit boven de onderste drie lagen.

De lijmwapening bestaat uit een dubbele laag carbonlamellen van Sika om de buigende momenten op te vangen. Ze zijn op de betonkolommen aangebracht met een lijm op basis van epoxyhars. Door de grote elasticiteit van de lijm zijn de trekkrachten vanuit het beton goed over te brengen op de lamellen.

Vervolgens is het geheel omwikkeld met aramidevezeldoek ter vergroting van de dwarskrachtcapaciteit. Uit esthetisch oogpunt is tot slot een laag spuitbeton aangebracht.

Volgens applicateur Balm Betonreparaties uit Vianen raken steeds meer constructeurs overtuigd van de vele mogelijkheden die lijmwapening biedt voor het versterken van constructies. Dat is mede bevorderd door de vorig jaar gepubliceerde CUR-aanbeveling 91 over het versterken van gewapende betonconstructies met uitwendig gelijmde koolstofvezelwapening.

Balm had in 1993 ook al een primeur met lijmwapening. Die werd toen bij de Poort van Metz in Eindhoven voor de eerste keer in ons land ingezet om de draagkracht van een snelwegviaduct te vergroten.

Reageer op dit artikel