nieuws

Lifeshower-douche doodt legionellabacterie

bouwbreed Premium

enkhuizen – Uvidis uit Enkhuizen brengt sinds kort de douche-unit UV Lifeshower op de markt die de legionellabacterie doodt met behulp van uv-licht. Het uv-licht – in dit geval uv-c – doodt de bacterie op een plek die het meest efficiënt is, namelijk vlak voordat hij met het water de douchekop verlaat.

Bacteriën doden met uv-licht is op zich niet nieuw. Wereldwijd gebruiken drinkwaterbedrijven al tientallen jaren de uv-techniek om water te desinfecteren.

De UV Lifeshower is geen opzichtige en ruimte innemende reinigingsinstallatie, maar een trendy vormgegeven douche-unit, aldus Uvidis. Op het oog is het een traditionele douche-unit met een thermostatische mengkraan. Het enige waarin de UV Lifeshower zich zichtbaar onderscheidt is een kleine led-lamp die oplicht bij gebruik van de douche.

Alle technologieën zijn verder in een slanke buis weggewerkt. Dit zijn een uv-c-lamp, een terugloopautomaat ter voorkoming van een mogelijke nagroei van de bacteriën in de unit zelf, een antibacterieel filtersysteem dat de bacteriën bevattende amoebes tegenhoudt en een elektromagneet die de glazen kwartsbuis om de uv-lamp vrijhoudt van kalkaanslag. Verder zijn er verschillende alarmfuncties ingebouwd.

Wanneer de thermostatische mengkraan wordt opengedraaid stroomt het water langs een uv-c lichtbundel die de legionellabacterie onmiddellijk doodt.

Het Kiwa heeft de douche onderzocht. Uit een test bleek dat van de circa 40 miljoen legionellabacteriën die gedurende een half uur door het water stroomden, er geen enkele na het passeren van de douche-unit werd teruggevonden.

Uvidis meent dat met de UV Lifeshower alle nadelen van de tot nu toe toegepaste preventie- en bestrijdingsmethoden tot het verleden behoren. Want alleen daar waar de bacterie echt gevaarlijk voor de mens kan worden, namelijk na het inademen van verneveld water, vindt de desinfectie plaats.

De Lifeshower wordt voorzien van een Kema-keur, meldt Uvidis. De douche-unit wordt aangesloten op het elektriciteitsnet. De led-lamp werkt op 12 volt. Plaatsing door een erkende vakman is nodig. Goed onderhoud is een voorwaarde.

Reageer op dit artikel