nieuws

Leiden wil meer aan grond verdienen

bouwbreed Premium

leiden – Voor het eerst in haar geschiedenis heeft Leiden een grondprijzennota vastgesteld. Met het nieuwe grondprijzenbeleid wil het college van B en W bereiken dat de gemeente meer gaat verdienen aan grondtransacties. In de praktijk schaart Leiden zich boven aan het lijstje van duurste bouwlocaties in de Randstad.

Leiden blijkt qua grondprijzen jarenlang veel te goedkoop te zijn geweest, oordeelt het gemeentebestuur. Omdat het grondbeleid in de gemeente in de laatste maanden drastisch gemoderniseerd is, vindt het college dat het nu tijd is om flink te gaan verdienen aan de verkoop van gemeentegrond. Eerste aanzet was de presentatie van de grondprijzennota afgelopen vrijdag. Wethouder Grondzaken A. Geertsema is vastbesloten om Leiden mee op te laten stomen in de vaart der volkeren. “Onze grondprijzen blijken jarenlang niet concurrentiebestendig te zijn geweest. Terwijl we toplocaties dicht bij Schiphol hebben. Vandaar dat we nu ons verdienend vermogen willen vergroten. Middels een duidelijk grondprijzen- en erfpachtbeleid. De trend is tevens dat gemeenten in Nederland steeds lagere Rijksbijdragen krijgen. Dan moeten we dus ergens anders geld vandaan halen. We pakken het deel dat ons toekomt.”

Transparant

Geertsema benadrukt dat de grondprijzennota er ook voor zorgt dat het beleid van de gemeente transparanter wordt, naast het feit dat Leiden met de nieuwe prijzen duidelijk denkt te maken dat de markt de stad serieus moet nemen.

De nieuwe grondprijzen gelden niet alleen voor kantoorlocaties maar voor alle segmenten van de bouw. Net als bijvoorbeeld Amsterdam gaat Leiden de grondprijs bij woningbouw relateren aan wat er gebouwd gaat worden. Hoe hoger hoe goedkoper, hoe luxer hoe duurder. Geertsema: “In de inhoudsopgave van de nota kun je als projectontwikkelaar of corporatie direct zien welke prijs Leiden voor een bepaalde functie rekent. Heel overzichtelijk.”

Bedrijfsgrond gaat in Leiden tussen de 250 en de 270 euro per vierkante meter kosten, toplocaties voor kantoren kennen een maximum van 400 euro. Voor woningbouw rekent Leiden 460 euro per vierkante meter.

Reageer op dit artikel