nieuws

Leefgebied gezocht voor blauwvleugelsprinkhaan

bouwbreed Premium

eijsden – Voor de gemeente Eijsden kan beginnen met het UMON-terrein, moet eerst een oplossing worden gevonden voor de blauwvleugelsprinkhaan, die nu juist prima gedijt op een schrale bodem waar bijna niets groeit.

Laat een vervuild terrein tientallen jaren liggen, zet er een hek omheen en het wordt vanzelf een paradijsje voor deze zeldzame insect.

Vijf jaar geleden kocht de gemeente het verwaarloosde terrein naast de spoorlijn Eijsden-Visée met als primaire opzet de entree met de trein vanuit België te verbeteren.

“Het ziet er niet uit”, aldus projectleider A. Weijers van de gemeente Eijsden. Samen met de NS, die eigenaar is van het rangeerterrein ernaast, wordt bekeken hoe herinrichting van het gebied mogelijk is. Alleen woningbouw blijkt haalbaar te zijn.

De gemeente die alles netjes volgens de regels van de Flora en Faunawet speelt, moet met verdere plannen wachten op het voorjaar. Groenplanning Maastricht uit Meerssen bekijkt dan opnieuw de status van de sprinkhaan. “Misschien verplaatsen we het leefgebied. We gaan het allemaal na”, belooft de landschapsarchitect van Groenplanning.

Reageer op dit artikel