nieuws

KlimaConstant verbetert klimaat in veehouderij

bouwbreed

milsbeek – Bovema S-air introduceert met de KlimaConstant een energiesparende manier van koelen in de zomer en verwarmen in de winter. Het systeem houdt in de agrarische sector de temperatuur constant en vermindert zo het ongemak en de kosten.

Het systeem maakt gebruik van de constante temperatuur van 12 graden Celsius van het grondwater. In de zomer wordt water onder de grond afgekoeld en naar een warmtewisselaar in de stal geleid. De warmtewisselaar zuigt de warme buitenlucht aan en koelt de lucht af van 30 tot 18 graden Celsius. Koelen in de zomer vergt zo minder ventilatie en verlaagt de energiekosten. De Arbo-regels trekken voor intensief werk de grens bij 25 graden Celsius. In de winter werkt het proces omgekeerd en wordt de koude lucht opgewarmd van min 10 naar plus 7 graden Celsius voordat die de stal ingaat.

De KlimaConstant werkt met een open of een gesloten circuit. Een open circuit pomp koud grondwater naar boven. Bij een gesloten circuit worden slangen onder het land gelegd. Het water dat in deze slangen circuleert koelt onder de grond af. Bovema S-air levert de benodigde warmtewisselaars in kunststof en in grondwaterbestendig roestvast staal. Condensvorming op de warmtewisselaar ontvochtigt de toegevoerde lucht wat het klimaat in de stal prettig houdt. De constante temperatuur verhoogt volgens de leverancier de productie. Door het koelen van een stal ondervinden dieren geen hittestress meer. Ze blijven eten en houden hun hokken schoon waardoor de groei gewoon doorgaat.

De KlimaConstant spaart ook op de kosten van een luchtwasser; een toestel dat ammoniak uit stallucht haalt. Deze installaties zijn doorgaans gedimensioneerd op de maximale ventilatiecapaciteit in de zomer. Door de verminderde ventilatiecapaciteit volstaat een kleiner exemplaar. De kunststof luchtwassers weerstaan agressieve stoffen en verbruiken weinig energie door de lage interne weerstand. De toestellen kunnen op de grond of op een stellage worden geplaatst. Bovema S-air levert de systemen inclusief meet- en regeltechniek, ventilatoren, stationaire zuuropslagtank en zuurtransportleidingen. Het automatische PLC-gestuurde systeem vereist nauwelijks onderhoud. Een wekelijkse controle van 10 minuten volstaat. Het systeem geeft zelf aan wanneer onderhoud noodzakelijk is.

Ammoniakgehalte

De overheid wil dat er minder ammoniak en stank vrijkomt uit de stallen van de intensieve veehouderij. Bovema S-air ontwikkelde daarvoor de luchtwasser die de uitstoot van ammoniak volgens de Milsbeekse fabrikant met meer dan 95 procent vermindert. De lucht die uit de wasser komt heeft een lager ammoniakgehalte dan de normale omgevingslucht. Het systeem is voor bestaande en nieuwe stallen te gebruiken en stelt geen eisen aan de inrichting van de stal. Mestverwerkers en composteerders kunnen ook hun voordeel doen met de luchtwassers.

Bovema S-air zegt dat het als eerste in Nederland een luchtwasser voor de agrarische sector ontwikkelde. Het bedrijf noemt zich ook de enige leverancier van luchtwassers waarvan het spuiwater een officieel erkende meststof is. Het spuiwater dat uit de luchtwassers van andere leveranciers komt moet worden afgevoerd als chemisch afval, weet de producent. Het bedrijf levert luchtwassers die het aandeel ammoniak met 70 en 95 procent reduceren. De wassers verwijderen tegelijk 80 procent van het stof en 30 procent van de geur.

Reageer op dit artikel