nieuws

Kimmenade Nederland terug naar familie van de oprichter

bouwbreed Premium

helmond – Kimmenade Nederland BV is weer terug in de familie van de oprichter. De oud-eigenaar M. van de Kimmenade, directeur P. van der Horst en het managementteam hebben het bedrijf via een management buy-out overgenomen van de moedermaatschappij, het Ierse concern CRH. Dat hebben de betrokken partijen onlangs bekendgemaakt.

Een woordvoerster van het bedrijf kon niet zeggen hoeveel geld er met de management buy-out is gemoeid. Het moederconcern nam de Nederlandse onderneming in 2000 over van het Britse Yule Catto voor een bedrag van 3,75 miljoen euro, zo maakte Yule Catto destijds openbaar. Bij dakdekkersbedrijf Kimmenade Nederland BV werken 46 mensen. Over de grens is de onderneming actief in Duitsland en Engeland. Daarnaast heeft het een vestiging in België. Ook deze is overgenomen. Kimmenade Nederland viert volgend jaar zijn honderdjarig jubileum. Kimmenade was onder meer betrokken bij de bouw van de Utrechtse Jaarbeurs, de universiteiten van Utrecht en Amsterdam en bij uiteenlopende projecten binnen de gezondheidszorg en de chemische industrie.

“Het bedrijf heeft naast dakbedekkingen een markt gevonden in het afdichten van betonnen kelderwanden, parkeerdekken, daktuinen en brugdekken met haar product Novacell”, aldus licht het bedrijf toe. “Dit is een vergelijkbaar verspuitbaar product als het dakbedekkingsmateriaal Novapren.”

Bitumenemulsie

Novapren is een koud te verwerken bitumenemulsie. Het materiaal is een groot succes in België, Nederland, Duitsland en Engeland.

De reden voor de verzelfstandiging is dat Kimmenade voor de komende jaren nog volop mogelijkheden ziet in het uitbreiden van de mogelijkheden. “Deze strategie paste niet bij die van de moedermaatschappij die groei zoekt in het produceren en verhandelen van bouwproducten”, aldus een toelichting van het bedrijf.

Psychologie

Oud-eigenaar Van de Kimmenade is de afgelopen 17 jaar niet binnen het bedrijf actief geweest. Wel onderhield hij contact met de huidige directeur. Ondertussen studeerde hij psychologie. Vorig jaar promoveerde Van de Kimmenade in deze wetenschap op het onderwerp �psychologische aspecten bij de verkoop van een familiebedrijf�.

Hij kwam tot de conclusie dat de verkoop van een familiebedrijf vaak leidt tot frustraties bij de oorspronkelijke eigenaar omdat veel van zulke ondernemingen naar verloop van tijd een totaal andere koers gaan varen of zelfs op de klippen lopen. Van de Kimmenade gaat in het opnieuw zelfstandige bedrijf de rol spelen van aandeelhouder en commissaris.

Reageer op dit artikel