nieuws

Kern Arcadis kent autonome groei van 8 procent

bouwbreed Premium

arnhem – Arcadis heeft in het derde kwartaal een autonome groei van 8 procent gerealiseerd. Het organisatorisch scherp bijsturende ingenieursbureau zag zijn winst met 9 procent dalen tot 4,6 miljoen euro.

De herstructurering van de Nederlandse activiteiten verloopt volgens topman H. Noy voortvarend. “Door de verkoop van bedrijfsonderdelen is de focus op de kernactiviteiten versterkt. De basis is gelegd voor verbetering van de winstgevendheid”.

Eerder dit jaar deed Arcadis zijn Bomendienst, vastgoedwaardeerder Kafi en incassobureau Mandaat van de hand. De afslanking betekende het vertrek van 27 miljoen euro omzet en 275 medewerkers. Het snijden in de ondersteunende diensten kost nogmaals 60 banen. Voor de aanpassingen trok het ingenieursbureau in het derde kwartaal 6,3 miljoen euro uit. In het derde kwartaal voegde Arcadis via aankopen 43 miljoen omzet en 380 medewerkers aan het concern toe. Bedrijven werden overgenomen in Polen en de Verenigde Staten. De groei bij Arcadis� kernactiviteiten voltrekt zich over een breed front. Het duidelijkst slaan de ingenieurs hun vleugels uit op het terrein van het milieu.

Met de Verenigde Staten als motor liep de groei in het derde kwartaal op tot 18 procent. Veelal vloeit het werk voort uit de uitbreiding van de dienstverlening aan multinationale bedrijven.

Partijkassen

Of de successen van Arcadis in de Verenigde Staten gebaseerd zijn op het spekken van de partijkassen van republikeinen dan wel democraten? Noy: “We zijn nog te vroeg in Amerika om zo�n relatie te kunnen leggen. Individuele medewerkers van onze bedrijven hebben op bescheiden wijze bijgedragen aan de campagnes van beide presidentskandidaten Bush en Kerry. Uit Europees gezichtspunt komt dat vreemd over. De handelwijze is voor onze bedrijven die onderdeel uitmaken van de samenleving in de Verenigde Staten echter heel normaal”.

De 2 procent groei in het segment infrastructuur komt vrijwel geheel voor rekening van enkele overnames vorig jaar. Autonoom krompen de activiteiten met 3 procent vanwege de dalende investeringen in Nederland en Duitsland. Compensatie kwam uit België, Frankrijk en Spanje. De Amerikaanse infra zit met 4 procent in de lift. De operationele winst over de eerste negen maanden van het jaar ligt bij Arcadis met 14,6 miljoen euro vrijwel op het niveau van vorig jaar. De bedrijfsopbrengsten stegen met 9 procent tot 652 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat verloor 2 procent terrein en bedraagt over de eerste driekwart van het jaar 22,3 miljoen euro.

Topman Noy verwacht dat de Nederlandse markt vanaf 2005 geleidelijk zal verbeteren. “Voor 2004 rekenen we dat – exclusief de eenmalige baten en lasten – de netto operationele winst op hetzelfde niveau als vorig jaar zal liggen.”

Reageer op dit artikel