nieuws

Kamer: VAR blijft langer dan jaar geldig

bouwbreed

den haag – De Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) voor zelfstandigen zonder personeel (zzp�ers) blijft langer dan een jaar geldig. Een Kamermeerderheid wil dat de verklaring afdoende blijft als het jaarcontract doorloopt. Het kabinet wilde een uiterste houdbaarheid van de verklaring voor een jaar. VVD, D66, PvdA en LPF vinden echter dat bij een contract dat de termijn […]

den haag – De Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) voor zelfstandigen zonder personeel (zzp�ers) blijft langer dan een jaar geldig. Een Kamermeerderheid wil dat de verklaring afdoende blijft als het jaarcontract doorloopt.

Het kabinet wilde een uiterste houdbaarheid van de verklaring voor een jaar. VVD, D66, PvdA en LPF vinden echter dat bij een contract dat de termijn van een jaar overschrijdt, de VAR geldig moet blijven. Dat geldt in ieder geval voor de duur van de verlenging en maximaal een jaar. Anders ontstaat verwarring over het al dan niet afdragen van premies. Opdrachtgevers die zzp�ers inhuren met een VAR-verklaring hoeven namelijk geen premies en belastingen af te dragen.

De Vereniging Platform Zelfstandige Ondernemers en werkgeversorganisatie VNO-NCW reageren verheugd. Zij zien de wijziging op het kabinetsvoorstel als een versterking van de positie van zelfstandigen en een vergroting van de rechtszekerheid van opdrachtgevers. “Voor beide partijen komt er vooraf duidelijkheid over de betaling van belasting en premies”, aldus de organisaties in een gezamenlijke actie.

De Tweede Kamer stemt dinsdag over het voorstel.

Reageer op dit artikel