nieuws

Je gaat toch niet staan snijden als de directeur wat zegt

bouwbreed

HAARLEM – In het noordelijkste puntje van Haarlem, vlak bij het punt waar hard wordt gewerkt aan een nieuw ziekenhuis, nadert Haarlems eerste stadsvernieuwingsproject zijn voltooiing. De Poort van Noord herbergt 205 woningen in zowel de koop- als de huursector. Corporatie PreWonen en bouwer Deurwaarder Bouwgroep hielden gisteren een bijzondere open dag.

In plaats van een borrel vanwege het hoogste punt in de bouw, kozen de Deurwaarder Bouwgroep uit Warmenhuizen en PreWonen voor het moment waarop alle fasen van het bouwproject goed zichtbaar zijn om relaties en bewoners uit te nodigen voor een rondleiding. Een rondleiding die bovendien verzorgd werd door de mensen van de werkvloer.

Zo kreeg een gedeelte van de genodigden tekst en uitleg over het sloop- en nieuwbouwproject van een werkvoorbereider, anderen werden rondgeleid door een metselaar, timmerman of een manager van de woningcorporatie. Ondertussen ging het werk gewoon door.

A. Laterveer van PreWonen legt uit dat de Poort van Noord vooral bijzonder is vanwege de hoge participatiegraad van bewoners. “Vanaf het begin was een meerderheid voor sloop van het complex als daar iets moois voor zou worden teruggebouwd. Ongeveer 50 procent keert in de nieuwbouw terug. Tegen een lagere huur dan anderen.”

En voor die huur krijgen de bewoners een bijzondere woning. “Ze hebben een vloeroppervlak van 135 vierkante meter,” vertelt M. Roest, metselaar bij de firma Voorman en gids voor één dag. “Dat is net zoveel als de koopwoningen aan de overkant.” Verder blijken alle woningen voorzien van vloerverwarming en een vernuftige installatie die de woningwarmte hergebruikt. “Goed voor het milieu dus,” weet timmerman P. Schooneman van Voorman Timmeren. Later wijst Schooneman zijn groep op de houten panelen die de buitenkant vormen van de koopappartementen aan de Rijksstraatweg. “Onderhoudsarm. De kleur verandert nog van roodachtig naar grijs.”

Adembenemend

C. Hofman is wijkconsulente bij PreWonen. Haar groepje behoort bij de eerste die de acht verdiepingen tellende woontoren beklimmen. De �oh�s� en �ah�s� zijn niet van de lucht als het drie ton kostende bovenste appartement wordt bezichtigd. Een adembenemend uitzicht en een leuk kijkje op de onderliggende bouwput maken de klim de moeite waard.

In een andere kamer legt uitvoerder S. Smit uit dat de verwarmingsinstallatie weliswaar constant verse lucht op kamertemperatuur door de woning blaast, maar dat een raam openzetten leidt tot een hogere energierekening. Beneden probeert een man in krijtstreeppak zich verstaanbaar te maken, maar een tegelsnijmachine maakt hem dat onmogelijk. “He, Simon,” schreeuwt een andere gids vanaf een balkon. “Je gaat toch niet staan snijden als de directeur wat wil zeggen?”

Reageer op dit artikel