nieuws

Jaarcontract blijft schaars goed in Europese Unie

bouwbreed Premium

wiesbaden – Het percentage medewerkers met een baan voor bepaalde tijd is in de Europese Unie vrijwel constant. De score van 12,8 procent ligt op exact hetzelfde niveau als vijf jaar geleden. Dat constateert het Statistisch Bundesamt in Wiesbaden.

De banen voor bepaalde tijd komen vooral voor bij jongeren. In het voorjaar van 2003 had 37 procent van de 15- tot 24-jarigen arbeid voor een vooraf vastgestelde periode. Bij de groep werknemers met een leeftijd tussen 25 en 50 heeft slechts 10,5 procent van de medewerkers geen vaste baan. Van de vijftigplussers werkt in Europa amper 5,9 procent met een eindig arbeidscontract. In de Europese Unie heeft vakantieland Spanje met een percentage van 30,6 procent verreweg het grootste aandeel medewerkers voor bepaalde tijd. Portugal bezet de tweede plaats (20,6), Polen (18,9) en Finland (17,9 procent). De laagste scores noteren Estland (3), Luxemburg (3,2) en Malta (4,2). In Nederland komen de in tijd beperkte arbeidscontracten – met een aandeel van 14,6 procent – iets meer voor dan gemiddeld in Europa. België (8,6) en Groot-Brittannië (5,8 procent) scoren duidelijk lager dan de Europese doorsnee.

Reageer op dit artikel