nieuws

Holland Rail Consult wint prijs met spaghettibrug

bouwbreed Premium

delft – Holland Rail Consult uit Utrecht heeft in de categorie professionals de eerste prijs gewonnen in de wedstrijd bruggen bouwen van spaghetti op de TU Delft. Aronsohn Rotterdam en Ballast Nedam uit Nieuwegein daarentegen verloren jammerlijk.

Het team van Holland Rail Consult wist een brug te construeren van spaghetti, lasagne en lijm, die 95,1 maal zijn eigen gewicht kon dragen, verdeeld over twee puntlasten op eenderde van de overspanning. Die prestatie werd op de voet gevolgd door Eelco de Groot en Bastiaan Naber, studenten van de Haagse Hogeschool Bouwkunde en Lucht- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft. Hun brug hield 91,6 maal het eigen gewicht. Bastiaan Naber kreeg vorig jaar ook al de eerste prijs in de categorie studenten. Hij gaat opnieuw naar de �World Open Spaghetti Bridge Building Contest� in Canada.

De tweede prijs in de categorie studenten ging naar Olivier de Bruijn en Tomas Pasmal van Lucht- en Ruimtevaarttechniek en Industrieel Ontwerpen, beide van de TU Delft. Zij introduceerden een nieuw principe, het lijmen van spaghetti in een vlak. Hun brug kreeg ook de schoonheidsprijs.

De spaghettibruggen worden elk jaar sterker. Ditmaal werden niet alleen ronde kokers gelijmd, maar ook profielen met een driehoekige doorsnede. Overmatig lijmgebruik is overigens verboden. Vorig jaar werden de één meter lange overspanningen nog getest met een enkele puntlast in het midden.

Dit jaar namen vijf professionele teams deel aan de wedstrijd. Opmerkelijke verliezers waren Ballast Nedam met een brug die slechts 27,4 maal het eigen gewicht kon hebben en Aronsohn met een constructie die bij 20,7 maal het eigen gewicht reeds bezweek. Zij staan voor de uitdaging om volgend jaar aanzienlijk beter te presteren.

De spaghettibruggenwedstrijd werd voor de vijfde maal gehouden. Het initiatief wordt gesponsord door onder andere de Nederlandse Bruggen Stichting, maar ook door pastaproducent Grand�Italia. In het kader van het �Jaar van de brug� mochten ook middelbare scholieren een brug bouwen. Hun constructies worden morgen belast in het Techniek Museum in Delft, waar ook een tentoonstelling over bruggen gaande is.

Reageer op dit artikel