nieuws

Half miljard voor zandgebieden

bouwbreed

den haag – Het Rijk, vijf provincies, gemeenten en waterschappen steken de komende twee jaar een half miljard euro in de reconstructie van de zandgebieden. Minister Veerman (landbouw) is dat overeengekomen met de andere overheden en noemt het project veelbelovend. De minister stuurde de Tweede Kamer een voortgangsverslag van de reconstructie. Twee plannen – Limburg […]

den haag – Het Rijk, vijf provincies, gemeenten en waterschappen steken de komende twee jaar een half miljard euro in de reconstructie van de zandgebieden. Minister Veerman (landbouw) is dat overeengekomen met de andere overheden en noemt het project veelbelovend.

De minister stuurde de Tweede Kamer een voortgangsverslag van de reconstructie. Twee plannen – Limburg en het Overijsselse Salland-Twente – zijn inmiddels door het kabinet goedgekeurd. De rest volgt later dit jaar of begin 2005.

Omdat alle partijen willen dat de reconstructie snel van start gaat, gaan de provincies een deel van de kosten voor het Rijk voorschieten. Bij de bezuinigingsronde van de Voorjaarsnota is de financiering van de plannen doorgeschoven naar 2007.

Veerman verwacht dat bij de hele reconstructie 450 veehouderijen in twaalf jaar verhuizen op kosten van het Rijk. Zij vertrekken naar aangewezen gebieden waar ze verder kunnen groeien. De minister hoopt dat “door ontwikkelingen van de markt” uiteindelijk een deel van de bedrijven niet naar een nieuwe locatie hoeft.

Het project draagt ook bij aan de Ecologische Hoofdstructuur, omdat de aankoop van gronden en de uitkoop van bedrijven in het kader van de reconstructie elkaar deels overlappen.

In 2006 gaat de minister de reconstructie evalueren. De betrokken partijen hebben afgesproken de gevolgen van de veranderingen in het landschap voor het waterbeleid vanaf nu in kaart te brengen.

Reageer op dit artikel