nieuws

Groen en hoog bouwen in New York

bouwbreed Premium

new york – Eigenaars, architecten en bouwers hebben zich ten doel gesteld One Bryant Park de groenste wolkenkrabber ter wereld te maken. Omdat het gebouw wordt gebouwd volgens de regels van US Green Building Council, maakt het kans in aanmerking te komen voor een platina LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) certificering.

Volgens gegevens van US Green Building Council wordt anno 2004 bij 4 procent van alle commerciële nieuwbouw gebruik gemaakt van de LEED-regels. Voorwaarde is dat één van de 19.000 bouwtoezichters die sinds 2000 door de Council zijn geaccrediteerd, toezicht houdt op de bouw van One Bryant Park op basis van regels die zijn opgesteld door de US Green Building Council. Eenmaal gereed heeft de groene wolkenkrabber kans een zilveren, gouden of zelfs platina certificering te krijgen.

One Bryant Park is het meest in het oog springende �groene� bouwproject in Amerika. Bouwers en eigenaren van gebouwen in de VS maakten zich voorheen door de relatief lage energieprijzen minder druk over energiekosten dan hun tegenpolen in Europa. Door de stijgende energieprijzen, black-outs en het overwaaien van nieuwe bouwmaterialen uit Europa is de mentaliteit totaal omgeslagen. Zelfs de ranch van president Bush wordt verwarmd met een grondwarmtepomp.

Met een dakhoogte op 288 meter heeft het gebouw een ongewoon klein aantal verdiepingen, namelijk 54. Dat komt onder andere doordat onder de vloer van elke etage een zeer geavanceerd maar ruimtevretend luchtdistributiesysteem zit. Dit systeem is één van de vele groene voorzieningen in het gebouw zoals eerder in Cobouw te lezen was. Volgens de architecten zullen alle groene voorzieningen bij elkaar zorgen voor een besparing van circa 3 miljoen dollar per jaar.

Verantwoordelijk voor het ontwerp is Cook + Fox Architects uit New York. De hoofdaannemer is Tishman Construction Corporation. De Banc of America is de hoofdhuurder en hoopt de toren begin 2008 te betrekken.

Reageer op dit artikel