nieuws

Groeiende aandacht voor geluid en akoestiek

bouwbreed Premium

nieuwegein – Mavotrans heeft de innovatieprijs gewonnen voor een transparante folie met gaatjes, die akoestische problemen in gebouwen kan verhelpen. De prijs werd uitgereikt tijdens het congres Geluid en trillingen in Nederland.

De publieksprijs ging naar BituNed en Novachip Holland, voor de renovatie van zeer open asfalbeton met een Microville-overlaging, die de geluidsreductie weer op het niveau van nieuw zoab brengt.

De aandacht voor geluid en akoestiek in de bouw en infrastructuur groeit. Op het tweedaagse congres in het Nieuwegeins Business Center stonden meer sessies over bouwen en wonen op het programma dan vorig jaar.

Van de inzendingen voor de innovatieprijs betroffen de meeste geluid in gebouwen. M.C. Louws werd gelauwerd voor de uitvinding van de ankerloze spouwmuur; hij kreeg een eervolle vermelding.

Het transparante folie van Mavotrans heet Microsorber. Het is gemaakt van polycarbonaat en slechts 0,1 millimeter dik. In het folie zijn gaatjes gemaakt. Deze micro-perforatie zorgt voor de absorptie van geluid. E. Teeuwen, akoesticus bij Mavotrans: “Microsorber kan goed achteraf worden aangebracht. Het werk van de architect wordt er niet door aangetast.”

De folie wordt op 30, 50 of 100 millimeter voor een hard oppervlak gespannen, eventueel dubbel. Het is in Duitsland reeds toegepast voor een glazen gevel van een zwembad en onder een glazen dak boven de binnenplaats van een museum. Microsorber is helder of melkwit transparant, al of niet voorzien van een reflecterende laag.

SBR-publicatie

Een andere inzending betrof trillingen in vloeren van lichte gebouwen. De SBR geeft binnenkort een richtlijn uit. De trillingshinder is niet wettelijk geregeld, maar bij gebouwbeheerders bestaat wel behoefte aan regels, legde ir. A. Koopman van TNO Bouw uit. Hij was betrokken bij de ontwikkeling van een meetinstrument dat op de kleine vakbeurs bij het congres was te zien. Het onderwerp is actueel dankzij de bouw van La Fenêtre, het eerste woongebouw in Nederland met een lichte, stalen constructie. Om de geluidsisolatie tussen de woningen te verbeteren, zijn de details aangepast, zowel de verbindingen tussen de vloeren en de kolommen als de kolommen zelf.

Wavin Nederland dong mee naar de innovatieprijs met een geluidsarm systeem voor sanitair. Acoustair presenteerde een ventilatiesysteem met geluiddemping. Het thema �geluid in de woning� kreeg veel aandacht. Het gaat om de kwaliteit van de woonbeleving, die niet op zichzelf staat, maar afhankelijk is van de ontwikkeling van de omgeving. De stichting Innonoise uit Apeldoorn werkt daarom aan het project �De stille woonwijk�. Het project is geadopteerd door 25 bedrijven, die alle disciplines op het gebied van geluid en trillingen vertegenwoordigen. VROM levert een subsidie. “We gaan een handboek samenstellen over het aspect geluid, vanaf het begin van het ontwerpproces van een woonwijk tot de uitvoering”, aldus A. Bosgoed van SWOT Organisatieadvies. “Hoe eerder in het proces wordt gedacht aan geluid, des te lager zijn de kosten en des te stiller wordt de woonwijk. Het gaat daarbij niet alleen om de decibels, maar ook om de beleving van geluid.”

Tijdens het congres werd de Nationale Geluidgids 2005 uitgedeeld. Alle personen en instellingen die betrokken zijn bij geluidhinderbestrijding zijn erin opgenomen.

Reageer op dit artikel