nieuws

Gebouw eenvoudig aan te passen voor visueel gehandicapte

bouwbreed Premium

nijverdal – “Het is eenvoudig om openbare gebouwen toegankelijker te maken voor visueel gehandicapten. Toch gebeurt dat nog te weinig”, vindt Miranda Hammers, studente vormgeving aan de kunstacademie in Kampen. Zij studeerde af op een plan voor een multifunctionele ruimte gericht op visueel gehandicapten.

Hammers deed onderzoek naar de beleving van ruimten door visueel gehandicapten en ontdekte dat met minimale middelen veel valt te bereiken. Door materiaalkeuze en bewust na te denken over het gebruik van geluiden, worden ruimten toegankelijker. “Plaats je een automatische schuifdeur in een gebouw, dan maak je een slechtziende alleen al door het geluid duidelijk waar hij moet zijn. Dat is prettiger dan een geruisloze draaideur”, legt ze uit. Een ander voorbeeld is het gebruik van klanktegels. “Deze maken een ander geluid en voelen ook anders bij het betreden. Met dit afwijkende materiaal kun je het begin en einde van de trap markeren en is deze veiliger geworden.”

Hammers ziet ook veel in het gebruik van braille op deurknoppen. “Het is een klein hulpmiddel, maar kan voor een visueel gehandicapte onopvallend het verschil aanduiden tussen een dames- of herentoilet.” Geleidetegels zijn veel gebruikte materialen om visueel gehandicapten door een ruimte te leiden. Geribbelde tegels duiden bijvoorbeeld een obstakel aan of kunnen in haar plan voor een expositieruimte markeren waar een kunstwerk staat.

Belangstellend

Op de ideeën van Hammers is belangstellend gereageerd door het bedrijfsleven. Tamar Grahmbeek van TG Lining, een bedrijf dat is gespecialiseerd in geleidelijnen, geeft aan dat bijvoorbeeld het idee van braille op de deurkruk een slimme manier is om informatie te verstrekken. Haar bedrijf is ooit begonnen op Schiphol met het aanbrengen van geleidelijnen, waardoor visueel gehandicapten door de openbare ruimte worden geleid.

De toegankelijkheid van gebouwen valt af te meten aan een Internationaal toegankelijkheidssymbool. Dit ITS-symbool is vooral gericht op de eisen voor minder validen, zoals rolstoelgebruikers. Volgens het bedrijf TG Lining zijn lang niet alle gemeenten en overheidsinstanties even actief als het gaat om de eisen voor visueel gehandicapten binnen dit ITS-symbool.” Sommige gemeenten vinden het vanzelfsprekend, andere niet, terwijl het ook standaard meegenomen kan worden in de plannen.” vindt Grahmbeek. Volgens haar is het belangrijk om dit soort voorzieningen niet alleen voor, maar ook samen met gehandicapten te bedenken. “Met een geleideroute kun je een visueel gehandicapte gemakkelijk de weg wijzen. Maar als vervolgens de deurknop of de bushalte niet is te vinden, dan is dat ook een gemiste kans. Hieraan schort het namelijk nog wel eens.”

De stichting Bartiméus, die belangen behartigt van blinden en slechtzienden vindt alle ideeën om gebouwen toegankelijker te maken toe te juichen. Bij Erik Tavenier van de stichting bestaat de indruk dat voorzieningen voor visueel gehandicapten nogal eens een sluitpost zijn op de begroting. “Met name op verlichting en andere inrichtingszaken wordt nog wel eens bezuinigd terwijl contrastkleuren en heldere verlichting het een slechtziende gemakkelijker maken om zich te oriënteren.” Te vaak nog moet volgens hem een visueel gehandicapte zelf aanhangig maken dat hij behoefte heeft aan een geleideroute.

Het afstudeerplan van Miranda Hammers ligt klaar voor een bestaand pand in Groningen. Ze hoopt dat het ooit gerealiseerd wordt, maar dat is afhankelijk van de plannen van de gemeente Groningen voor het pand. Ze gelooft dat de kans groter is dat haar ideeën worden gebruikt voor andere gebouwen.

�Braille op deurknop is prima hulpmiddel�

Reageer op dit artikel