nieuws

Eerste verplaatsbare amfihuis geplaatst

bouwbreed Premium

groningen – Op de Griffeweg in Groningen is het eerste amfihuis gelanceerd. Het gaat om een verplaatsbare driekamerwoning van 55 vierkante meter die zowel in het water als op het land kan worden geplaatst.

Het prototype is gebouwd door bouwcombinatie La Mana, een samenwerkingsverband van Van Helden Project, Bouwbedrijf Tadema, Rusthoven Machinefabriek en Scorpio Installatietechniek. Opodrachtgever is Vlasblom Projectontwikkeling BV.

Het industrieel vervaardigde amfihuis (aluminium dak, houtcementpanelen en stalen geraamte) voldoet aan het Bouwbesluit en de regels voor kamerverhuur.

Kant-en-klaar

De woning kwam kant-en-klaar uit de machinefabriek. Door zijn lichte gewicht (17.500 kilogram) is geen extra fundering nodig en is het huis gemakkelijk verplaatsbaar met behulp van een dieplader en hijsvoorziening. Het amfihuis is 14 meter lang, 4 meter breed en en 3,80 meter hoog en voldoet aan de transporteisen voor vervoer over de weg. “Het is een huis dat je zo oppakt en verplaatst. Het is primair ontworpen als starters/studentenwoning op het land. Maar het leent zich ook voor andere doeleinden als recreatie of voor tijdelijke locaties als campussen of terreinen van instellingen met een tijdelijk huisvestingstekort” aldus projectleider B. Weesepoel. De aanschafkosten bedragen 99.000 euro.

Reageer op dit artikel