nieuws

Eerste toepassing energiepalen en betonkernactivering in woningen

bouwbreed

son – In Kampen wordt de eerste woning gebouwd met energiepalen en betonkernactivering. Betonson ontwikkelde een totaalconcept voor het gebruik van aardwarmte en -koeling in de eengezinswoningbouw. De energie wordt via betonnen heipalen en activering van betonvloeren toegevoerd of afgevoerd.

Het project in Kampen is een vrijstaande eengezinswoning met 29 heipalen, waarvan er slechts zeventien nodig zijn om voldoende warmte uit de grond te betrekken. In die palen bevindt zich een ingestorte dunwandige pvc-buis. Deze is aan de onderzijde afgesloten met een deksel en aan de bovenzijde voorzien van een steekmof met een afsluitplaatje, om te voorkomen dat gruis en zand in de pvc-buis valt.

Na het snellen van de koppen, wordt een sleuf in de paal gezaagd en een aansluitstuk in de steekmof geplaatst. Het gat en de sleuf in de paal worden aangestort met mortel. Daarna steken alleen de aanvoer- en afvoerleiding van het aansluitstuk nog uit de paal.

In de pvc-buis, bevestigd aan het aansluitstuk, bevindt zich een leiding die tot bijna onder in de buis reikt. Hij dient als toevoer. Onder in de paal neemt het water in het systeem warmte op of staat warmte af. Door de pvc-buis stroomt het verwarmde of gekoelde water weer naar boven.

In de kruipruimte worden de aansluitstukken met elkaar verbonden. De leidingen hoeven niet te worden geïsoleerd, omdat de temperatuur in de kruipruimte doorgaans hoger is dan die van het water in de leidingen. Een warmtepomp onttrekt de warmte aan het water, volgens hetzelfde principe als de werking van een koelkast. De warmte wordt niet via radiatoren in de woning gebracht, maar via het beton, door in de vloeren ingestorte leidingen.

Betonson gebruikt vloeren van het type Wing, bekend uit de utiliteitsbouw. Het middengedeelte heeft echter geen kanalen. In feite is er dus sprake van een �dikke breedplaatvloer�. De leidingen voor het energiesysteem worden in de fabriek in de vloer opgenomen. De kanalenloze Wingvloer heeft een dikte van 100 millimeter, geen tralieliggers (zoals een gewone breedplaatvloer) en biedt dus alle ruimte voor het leggen van leidingen en ventilatiekanalen. Aan de zijkanten is de vloer 50 millimeter dik. Daar worden in het werk wapeningsnetten gelegd. Voor het aanstorten wordt de vloer gestempeld, zodat hij mooi vlak wordt.

In september zijn de werkzaamheden voor de woning in Kampen begonnen. De extra kosten bedragen zo�n 13.000 euro, vergeleken met een gewone centrale verwarming. Maar daar staat tegenover, dat de energierekening aanzienlijk omlaag gaat. En de woning heeft geluidloze koeling tot 20 graden.

Voor rijtjeswoningen zijn de extra kosten uiteraard lager. Een niet ongewone prijs voor het leveren, heien en snellen van een paal is 300 euro. Daar komt 150 euro bij voor de uitvoering als energiepaal, inclusief het leveren en plaatsen van het aansluitstuk. Bij grootschalige toepassing kan dit omlaag gaan naar 100 euro, verwacht Poot. De palen kunnen ook alvast worden aangebracht, zodat een woning is voorbereid op de installatie van een warmtepomp in de toekomst, als de energiekosten voldoende zijn gestegen.

De toepassing blijft niet steken bij de woning in Kampen. Het volgende project is al bekend. In Loppersum, Groningen, wordt een boerderij gesloopt en herbouwd, en voorzien van de energiepalen en betonkernactivering van Betonson.

Grote potentiële markt

Volgens S. Poot van Betonson is de potentiële markt voor het systeem groot. “Zeventig procent van de woningbouw wordt gevormd door eengezinswoningen, 55 procent daarvan staat op palen van meer dan 10 meter lengte. Al die eengezinswoningen komen in aanmerking voor ons systeem, in combinatie met gasabsorptiewarmtepompen”, aldus Poot. Hij wijst erop dat bij rijtjeswoningen de gemeenschappelijke palen tussen de woningen moeten worden verdeeld. Maar ook dan blijft er genoeg capaciteit over voor verwarming en koeling.

“Per 1 januari 2006 gaat de epc van 1,0 naar 0,8. Als je niets doet, moet je bijvoorbeeld extra isoleren. Daar zijn extra kosten aan verbonden. Met ons systeem bereik je de 0,8 zonder verdere maatregelen”, aldus Poot. Hij waarschuwt ook dat per 1 januari 2006 strafpunten worden uitgedeeld voor dagen dat de binnentemperatuur boven 25 graden stijgt. Met het systeem van Betonson komt de temperatuur niet boven 20 graden.

Reageer op dit artikel