nieuws

Duitse infra vreest mislopen 5,7 miljard euro

bouwbreed Premium

berlijn – De wegenbouwers dreigen in Duitsland komende drie jaar voor 5,7 miljard euro aan opdrachten mis te lopen. Dat is de vrees van brancheorganisatie Deutsche Bauindustrie.

“We hebben een principiële ommekeer in de investeringspolitiek nodig”, stelt vice-voorzitter H. Echterhoff van Bauindustrie. “We eisen een herziening van de nationale schraplijst”.

Echterhoff beklaagt zich dat het parlement de weg vrijmaakt voor steeds meer overheidsuitgaven maar minder geld over heeft voor investeringen in spoor-, water- en verkeerswegen. Hij verwijt de Bondsdag te bezuinigen op de toekomst van het land.

Volgend jaar gaat nog slechts 22,8 miljard van Duitsland huishoudboekje ter grootte van 254 miljard naar de wegenbouw. Het aandeel van 9 procent is het geringste aandeel sinds de Tweede Wereldoorlog.

“De problemen laten zich op deze manier niet oplossen”, aldus Echterhoff. “Nu al blijven de investeringen volgens de financiële planning jaarlijks 1,5 miljard euro achter bij wat noodzakelijk is. Het is dan ook niet verwonderlijk dat slechts 69 procent van onze grote doorgaande wegen iedere toets der kritiek kunnen doorstaan”.

Bauindustrie bekritiseert dat op de begroting voor verkeer, bouw en woonzaken de financiële armslag met een kwart miljard gekort is. Bovendien is de regering Schröder nog op zoek naar nieuwe bezuinigingsposten ter waarde van een miljard euro. Bauindustrie vreest dat andermaal de investeringen zullen worden aangepakt.

De brancheorganisatie voorziet dat het aandeel van de bouwinvesteringen op de Duitse begroting in 2005 wel eens zouden kunnen dalen tot het historische diepterecord van 2 procent.

Gezien de financiële moeilijkheden van de regering Schröder roept Bauindustrie op zo snel mogelijk werk te maken van projecten op basis van publiek-private samenwerking.

Reageer op dit artikel