nieuws

Duitse bouwers woedend over aanbestedingen

bouwbreed Premium

berlijn – Het voorgestelde nieuwe aanbestedingsreglement in Duitsland nodigt regelrecht uit tot corruptie. Dat stelt brancheorganisatie Deutsche Bauindustrie.

Directeur K. Robl reageert ongemeen fel op de veranderingsplannen van minister Clement van Economische Zaken. “De bewindsman gaat volledig voorbij aan hetgeen de praktijk nodig heeft. De bondsregering moet zich afvragen waarom ze deze zomer een richtlijn tegen de corruptie uitvaardigde en de maatregel nu weer zonder een kik intrekt”.

Het wetsontwerp van Clement voorziet in vrije gunning van leveranties en diensten tot een hoogte van 7500 euro. Volgens Deutsche Bauindustrie schept de bagatelregel een zone van rechteloosheid.

“Een vrijbrief wordt gegeven voor het ontstaan van huis- en hofleveranciers”, foetert professor Robl. “De wetgever zet de deur wagenwijd open voor de corruptie.”

Deutsche Bauindustrie onderschrijft het uitgangspunt van de wetswijziging: vermindering van de bureaucratie. Maar bij de noodzakelijke afslanking kan volgens de brancheorganisatie beter worden voortgeborduurd op de bestaande praktijk. Deutsche Bauindustrie eist dat de paritair met opdrachtgevers en -nemers bezette gunnings- en contractcommissies het laatste woord hebben, ook bij de verdeling van kleinere klussen. Het opgeven van een deel van de openbare aanbestedingen, gooit volgens Robl de overheid de verplichting zorgvuldig met belastinggeld om te gaan overboord.

Reageer op dit artikel