nieuws

Diefstal en fraude kosten jaarlijks 18 miljoen

bouwbreed Premium

den haag – Gestolen of niet teruggebracht materieel kost verhuurbedrijven jaarlijks 18 miljoen euro.

Dat blijkt uit een onderzoek van Verhuurnet, een platform voor verhuurbedrijven in Nederland en België. Steigermateriaal, handgereedschap en aggregaten verdwijnen het vaakst.

Volgens de berekeningen van Verhuurnet lopen de bedrijven die machines verhuren op jaarbasis 2 procent van hun omzet mis door de spullen die niet terug worden gebracht. Per bedrijf komt dat gemiddeld op een schadepost van 12.000 euro. In de sector is de schade het grootste bij bedrijven die gereedschap en machines verhuren. “Voor die spullen is de meeste belangstelling”, legt directeur R. van Es van Verhuurnet uit.

Uit het onderzoek van Verhuurnet blijkt dat driekwart van de ondernemers in de sector regelmatig heeft te maken met spullen die niet worden teruggebracht. Eén op vijf verhuurbedrijven wordt elk kwartaal geconfronteerd met apparatuur die wegblijft. Tien procent van de ondernemers in de branche wordt maandelijks geconfronteerd met niet ingeleverd materieel.

In Nederland zijn volgens het onderzoek van Verhuurnet, dat zich baseert op gegevens van de Kamers van Koophandel, 1553 ondernemingen die machines en gereedschappen verhuren.

Bedrijven die alleen machines verhuren, worden nog vaker met diefstal of fraude geconfronteerd. Van de ondernemingen die op deze markt actief zijn, heeft 85 procent regelmatig te maken met diefstal van zijn materieel.

Voor het eerst

Eén op de drie bedrijven maakt het jaarlijks mee, terwijl één op de vier bedrijven elk kwartaal ongewild zijn wagenpark moet inkrimpen.

Verhuurnet heeft de schade die verhuurbedrijven door diefstal of fraude oplopen, dit jaar voor het eerst in kaart gebracht. Om greep te krijgen op het probleem, wil de organisatie het onderzoek jaarlijks gaan uitvoeren. “Ondanks de slechte economie, blijft de verhuurmarkt de komende jaren groeien”, geeft Van Es de potentie van het probleem aan.

Van alle gestolen spullen blijft 60 procent in Nederland of gaat naar België of Duitsland. Van Es is verbaasd over het onderzoeksresultaat dat niet overeenkomt met het idee dat hij aanvankelijk van de markt voor gestolen machines en gereedschappen had. “Je zou verwachten dat veel spullen naar Oost-Europa of zelfs naar Suriname verdwijnen. Maar dat is dus niet het geval.”

Reageer op dit artikel