nieuws

Compatrol controleert verdichting automatisch

bouwbreed Premium

weert – De Compatrol van trilplaatbouwer Weber geeft met zeven leds automatisch aan wanneer de maximale verdichting is bereikt. Op de grondplaat van de verdichter is een sensor gemonteerd. Die meet de mate waarin de trilplaat versnelt of verlangzaamt. De frequentie geeft dan uitsluitsel over de dichtheid van de bodem. Het systeem waakt ook over de frequentie van de machine.

Naarmate er meer led�s in het rijtje oplichten wordt de bodem verder verdicht. Wanneer dat aantal vermindert geeft de Compatrol aan dat de bodem op die plek nog een nabewerking vergt. De maximale verdichting hangt van het soort materiaal af. Het systeem biedt volgens de fabrikant ook voordelen bij onder meer het verdichten van de bodem in sleuven. Het systeem spaart op de uitvoeringskosten omdat de grond niet te veel wordt verdicht en er geen plekken worden vergeten waar de trilplaat later nog een keer overheen moet. Naarmate meer ervaring met de Compatrol wordt opgedaan kan uit de meetwaarden de draagkracht van de bodem worden afgeleid.

Weber stelt ook de nieuwe reverserende trilplaten CR7 en -8 met Compatrol voor. De eerste ontwikkelt een centrifugaalkracht van 60 kilonewton en de tweede 72 kilonewton. Beide machines starten elektrisch en houden de stuurstang grotendeels vrij van trillingen. Beplating schermt de draaiende delen af maar laat voldoende ruimte open voor het onderhoud. Op de beplating is een hijsoog gelast. De trilplaten veranderen hydraulisch van richting. De machines zijn voorzien van een dodemansknop en een bedrijfsurenteller. Een zelfspannende centrifugaalkoppeling hoort eveneens tot de uitrusting.

Weber levert de 450 kilo zware CR7 met een 8,1 kilowatt sterke diesel van Lombardini. De trilplaat wekt een frequentie van 65 hertz op. De werkbreedte bedraagt 600 millimeter en kan met hulpstukken tot 800 millimeter worden verbreed. Fabrikant In de CR8 draait een diesel van Hatz van 8,1 kilowatt of een benzinemotor van Honda die 9,6 kilowatt genereert. In het ene geval bedraagt het bedrijfsgewicht 559 kilo en in het andere 515 kilo. Beide motoren ontwikkelen een frequentie van 62,5 hertz. De CR8 heeft een werkbreedte van 700 millimeter die tot 850 millimeter kan worden uitgebreid.

Weber Machinetechniek uit Weert vertegenwoordigt de Duitse fabrikant in Nederland.

Reageer op dit artikel