nieuws

Britse huizenmarkt koelt behoorlijk af

bouwbreed Premium

londen – De Britse huizenmarkt is de laatste maanden danig aan het afkoelen. Volgens de organisatie van beëdigde taxateurs, RICS, zijn de huisprijzen in augustus gedaald �in het snelste tempo in negen jaar�. Het aantal huizen in de verkoop neemt sterk toe maar de verkoopvoorraad ligt nog altijd op een historisch laag niveau. De afkoeling […]

londen – De Britse huizenmarkt is de laatste maanden danig aan het afkoelen. Volgens de organisatie van beëdigde taxateurs, RICS, zijn de huisprijzen in augustus gedaald �in het snelste tempo in negen jaar�.

Het aantal huizen in de verkoop neemt sterk toe maar de verkoopvoorraad ligt nog altijd op een historisch laag niveau.

De afkoeling komt na jaren oververhitting – met prijsstijgingen van ruim 20 procent per jaar – en wordt veroorzaakt door vijf achtereenvolgende verhogingen van het officiële rentepeil. Van de RICS-leden rapporteert 30 procent over de prijsdaling, terwijl dat aandeel drie maanden geleden nog op 12 procent lag. Het RICS verwacht niet dat de markt zal instorten omdat de economie nog steeds groeit en mensen over het algemeen vertrouwen hebben dat ze hun baan zullen behouden.

Tegelijkertijd maakte woningbouwer Bellway bekend over het boekjaar tot eind juli een recordwinst te hebben geboekt van circa 300 miljoen euro, een toename met 21,4 procent. De omzet ging met 14,5 procent omhoog naar ruim 1,5 miljard euro.

Reageer op dit artikel