nieuws

Billiton bouwt brug over kilometer brede Surinamerivier

bouwbreed Premium

paramaribo – Mijnbouwmaatschappij Billiton bouwt volgend jaar een stalen brug over de ruim 1 kilometer brede Surinamerivier. De oeververbinding is vooral bestemd voor het bedrijfsverkeer van en naar de bauxietraffinaderij.

Het wordt de derde brug over de Surinamerivier. De oudste brug, op 40 kilometer buiten Paramaribo, is al jaren buiten gebruik nadat een schip een van de pijlers heeft aangevaren. De grootste brug, in Paramaribo zelf, werd eind jaren negentig door Ballast Nedam gebouwd en in 2000 opgeleverd en in gebruik genomen.

De huidige mijnen bij Lelydorp en Moengo zullen in 2008 volledig zijn uitgeput, waarna men tijdelijk moet uitwijken naar de mijnen Kaaimangrasie en Klaverblad. Om het bauxiet naar de raffinaderij te kunnen vervoeren, is de bouw van de brug noodzakelijk. Overigens zijn de voorraden van deze mijnen beperkt. Het ligt in de bedoeling dat de activiteiten de komende jaren worden verplaatst naar het ontoegankelijke westen van Suriname, waar zich in het Bakhuysgebergte enorme voorraden bevinden. In de plannen voor dit gebied is onder meer de aanleg van een tweede stuwmeer opgenomen.

Reageer op dit artikel